Wat is het verschil tussen VR, AR, MR en XR?

Wat is het verschil tussen VR, AR, MR en XR?


Door nieuwe technologieŽn zijn er nieuwe termen ontstaan waaronder: virtual reality (VR), augmented reality (AR), mixed reality (MR) en extended reality (XR). Lees hieronder de concepten en definities die onder deze woorden schuilgaan.

Wat is Virtual Reality (VR)


Virtual Reality (VR) is een meeslepende ervaring, ook wel computersimulatie genoemd. Het verwijst naar computertechnologieŽn die reality-headsets oftewel VR-brillen gebruiken om realistische geluiden, beelden en andere sensaties te genereren die een echte omgeving nabootsen of een denkbeeldige wereld creŽren. VR is een manier om gebruikers onder te dompelen in een volledig virtuele wereld. Een echte VR-omgeving zal alle vijf de zintuigen (smaak, zicht, geur, aanraking, geluid) aanspreken, maar het is belangrijk om te zeggen dat dit niet altijd mogelijk.
Tegenwoordig is het gemakkelijk om te zeggen dat VR een gevestigde nieuwe reality-technologie is. Bovendien zien we deze technologie na jaren van populariteit in de game-industrie nu in meer praktische toepassingen. De markt en de industrie zijn nog steeds enthousiast over deze technologische trend en in de nabije toekomst wordt verdere vooruitgang verwacht.

Wat is Augmented Reality (AR)?


Augmented Reality (AR) is een live, directe of indirecte weergave van een fysieke, reŽle omgeving waarvan de elementen worden aangevuld (of aangevuld) door computergegenereerde sensorische input zoals geluid, video, grafische afbeeldingen of GPS-gegevens. Omdat AR bovenop onze eigen wereld bestaat, biedt het net zoveel vrijheid als je in je normale leven krijgt. AR maakt gebruik van uw bestaande realiteit en voegt daaraan toe door een of ander apparaat te gebruiken. Mobiele telefoons en tablets zijn nu de meest populaire media van AR, via de camera plaatsen de apps een overlay van digitale inhoud in de omgeving. Er worden ook aangepaste headsets gebruikt. Als populaire AR-voorbeelden zijn er Pokemon Go en Snapchat's nieuwe AR-bitmojis.

Wat is Mixed Reality (MR)?


Mixed Reality (MR), ook wel hybride realiteit genoemd, is het samenvoegen van echte en virtuele werelden om nieuwe omgevingen en visualisaties te produceren waarin fysieke en digitale objecten naast elkaar bestaan ??en in realtime op elkaar inwerken. Het betekent het plaatsen van nieuwe beelden in een echte ruimte op zo'n manier dat de nieuwe beelden tot op zekere hoogte kunnen interageren met wat echt is in de fysieke wereld die we kennen. Het belangrijkste kenmerk van MR is dat de synthetische inhoud en de real-world inhoud in realtime op elkaar kunnen reageren.

Wat is Extended Reality (XR)?


Extended Reality (XR) is een nieuw toegevoegde term aan het woordenboek van de technische woorden. Voorlopig zijn slechts een paar mensen op de hoogte van XR. Extended Reality verwijst naar alle echte en virtuele gecombineerde omgevingen en mens-machine-interacties die worden gegenereerd door computertechnologie en wearables. Extended Reality omvat al zijn beschrijvende vormen, zoals Augmented Reality (AR), Virtual Reality (VR), Mixed Reality (MR). Met andere woorden, XR kan worden gedefinieerd als een paraplu, die alle drie de werkelijkheid (AR, VR, MR) samenbrengt onder ťťn term, wat leidt tot minder publieke verwarring. Uitgebreide realiteit biedt een grote verscheidenheid en een groot aantal niveaus in de virtualiteit van gedeeltelijk sensoringangen tot meeslepende virtualiteit.
Sinds een paar jaar hebben we het over AR, VR en MR, en waarschijnlijk zullen we de komende jaren over XR praten.

Blogs Virtual Reality brillen


Hieronder de laatste blogs en informatie rondom virtual reality en VR-brillen.
www.vr-bril.info