VR-video's maken met je iPhone

Met de fisheye-lenzen van Shot kan je virtual reality-filmpjes en 360-graden-foto's maken. Shot werkt met lenzen over een iPhone 6 en 6S, waarmee je 360-graden-foto's en video's in 235-graden kan maken. De app maakt van de twee beelden van de dubbele fishey-lens één geheel.
De app die erbij hoort lijkt wat op Instagram. Je ziet kleine previews van de filmpjes. Je kunt ze ook fullscreen bekijken en je scherm bewegen. Het is ook mogelijk om de filmpjes met Google's kartonnen VR-bril, Cardboard, te bekijken. Shot is te bestellen via Kickstarter voor 49 of 62 euro en moet uiteindelijk moet Shot 80 euro gaan kosten.
Platformen voor 360-gradenvideo

Een 360-gradenvideo is een filmpje waarvoor tegelijkertijd alle kanten op gefilmd is. Door deze beelden naderhand aan elkaar te plakken, ontstaat een video waarin de kijker rond kan kijken. YouTube ondersteunt 360-gradenvideo's. YouTube ondersteunt het uploaden en afspelen van sferische 360°-video's op computers met de volgende browsers: Chrome, Firefox, MS Edge en Opera. Als je een 360°-videobestand wilt uploaden, moet je het bestand eerst aanpassen met een app of script.
Je kunt 360°-video's ook bekijken in de YouTube-app. Een andere grote speler die 360-gradenvideo ondersteunt is
Facebook.

360-gradenvideo's lenen zich bij uitstek voor het bekijken met een VR-bril. Omdat er veel gebeurt om je heen, is het erg fijn om op een natuurlijke en snelle manier je focus te kunnen verleggen.

Meer over (360-graden) VR-films
Hoe maak ik mijn eigen 360 VR-video film?

De beste manier om 360 video’s te maken is door simpelweg hiermee te experimenteren. Ga daarbij uit van de volgende 3 stappen:

1. Camera: Om een 360 graden video te maken heb je een 360 graden camera nodig.
2. Software en Hosting: Video-stitching software zoals Kolor Autopano stitches multiple videos in één 360 video. Met Facebook, YouTube and Wistia kun je je 360 video opslaan.
3. Experimeer: Tot slot: probeer de camera uit en ontdek hoe anders dit is dan een gewone video.
VR (360 graden) Video Players

- VR Player
- VR Gesture Player
- AAA VR Cinema App for Android
- VRTV Player Free
- Homido 360 VR player
Hoe kan ik 360°-video's uploaden op Youtube?

Volg de volgende 3 stappen om je 360 graden video op Youtube te zetten:


Stap 1:
Video maken

Er zijn allerlei 360°-camera's beschikbaar die geschikt zijn voor YouTube. Voor de beste resultaten codeer je je video met een hoge resolutie en volgens de geavanceerde specificaties van YouTube. YouTube ondersteunt op dit moment 360°-video's met 24, 25, 30, 48, 50 of 60 frames per seconde. We raden aan 360°-video's (cilinderindeling met 2:1-beeldverhouding) te uploaden met een resolutie van minimaal 7168 x 3584 pixels en maximaal 8192 x 4096 pixels. Je kunt ook 360°-video's maken met speciale camera-uitrusting en stitchsoftware van derden, zoals Kolor Autopano.


Stap 2: Uploaden voorbereiden

Je videobestand moet bepaalde metadata bevatten om 360°-weergave in te schakelen. Installeer aan de hand van de volgende instructies een app waarmee je de benodigde metadata kunt toevoegen aan een nieuw bestand.

Een bestand met een app geschikt maken voor 360°-weergave

1. Download de app
360 Video Metadata voor Mac of Windows.
2. Pak het zipbestand uit en open de app 360 Video Metadata.
    Als je een Mac gebruikt, moet je mogelijk met de rechtermuisknop op de app klikken en dan Open selecteren.
3. Selecteer het videobestand.
4. Vink het selectievakje Spherical aan en klik op Save as. Vink het selectievakje '3D Top-bottom' niet aan.
    Raadpleeg voor meer informatie de uploadinstructies voor virtual reality-video's.
5. Geef een naam aan het bestand dat wordt gemaakt.
6. Sla het bestand op (via de knop: Inject metadata).
    Er wordt automatisch een nieuw bestand gemaakt op dezelfde locatie als het oorspronkelijke bestand.
7. Upload het nieuwe bestand naar YouTube.
8. Wacht tot het 360°-effect is verwerkt. Dit kan tot een uur duren.

Als alternatief kun je de metadata ook toevoegen met een Python-script.


Stap 3: Uploaden video-bestand

Voordat je het bestand publiceert, kun je controleren of de 360°-weergave is ingeschakeld door de video op je computer te bekijken. Het kan tot een uur duren voordat de 360°-weergave beschikbaar is.
360°-video's hebben linksboven een draaiknop en het beeld kan worden gedraaid met de WASD-toetsen. Zo weet je of 360°-weergave voor je video is ingeschakeld.

Note: De volgende YouTube-tools ondersteunen 360°-video's nog niet: Videobewerkingsprogramma, Optimalisaties en eindschermen.
Hoe kan ik Virtual Reality-video's uploaden?

Virtual reality-video's (VR) zijn een nieuw soort video's die je het idee geven dat je in de wereld van de video zit. VR-video's maken gebruik van dezelfde trucjes als het menselijk oog. Dit geeft een gevoel van diepte, in welke richting je ook kijkt. Voorwerpen die dichtbij zijn voelen ook dichtbij, en verre voorwerpen voelen ver weg.

Om alles uit VR-video's te halen, raden we je aan om te kijken op een Daydream View (op een ondersteunde telefoon), Google Cardboard of Playstation VR. Zorg ervoor dat je de meest recente versie van de YouTube-app hebt als je een van deze apparaten gebruikt.

Ook als je geen VR-viewer hebt, kun je deze content bekijken op je mobiele apparaat en in Chrome, Opera of Firefox op je desktop. Je ziet de video dan als 360°-video zonder 3D.
Virtual Reality en 360 graden filmpjes
maken en uploaden
vr bril
virtual reality bril
alles wat je wilt weten over de Virtual Reality-Bril
virtual reality 360 video foto camera
virtual reality bril vrbril
© 2017 VR-bril.info

VR-bril.info is een onafhankelijke informatiesite over virtual reality brillen. Heb je vragen, suggesties of opmerkingen. Mail ons op: contact@vr-bril.info