Overzicht van gerelateerde blogs:
game console sony playstation 5
PS5 console
nieuwe koptelefoon, afstandsbediening Playstation 5

Wat zijn de voor- en nadelen van de PS5?

Voordelen:
+ Game in 4K resolutie en krijg een nog realistischere game-ervaring dankzij de krachtige grafische unit van deze console.
+ Doordat deze console 3D geluid ondersteunt, hoor je heel precies de richting en diepte van het geluid.
+ Haal nog meer uit je game-ervaring met de DualSense-controller, die zorgt voor merkbare feedback en dynamische triggereffecten.

Nadelen:
-  Om de grafische kracht van de console optimaal te benutten, heb je een tv of monitor nodig met minimaal 4K resolutie en een minimale verversingssnelheid van 60Hz.


PlayStation 5 Digital Edition:
Nadeel: Deze console heeft geen cd-lade, waardoor je op deze Digital Edition geen fysieke games en Blue-ray kunt spelen.Wat zijn de hardware-specificaties van de PS5?

De exacte hardware-details van de PlayStation 5 werden in maart 2020 onthuld door Sony-console-architect Mark Cerny. Dit zijn de belangrijkste prestatiegegevens:

CPU: acht-core Zen 2 met 3,5 GHz-klokken
GPU: 10,28 teraflops, 36 CU's (RDNA 2)
RAM: 16 GB GDDR6
Harde schijf: 825 GB SSD
Uitgebreide opslag: SSD-slot
Schijf: 4K UHD Blu-Ray-schijf
Ter vergelijking: de standaard PS4 komt slechts op 1,84 TeraFLOPS, de Pro op 4,2 TeraFLOPS.

Over de CPU: De Zen 2 CPU komt van de fabrikant AMD en bevat 8 cores, net als de PS4 Pro. Het was waarschijnlijk gewoon niet nodig om hier bij te vullen, de Zen-architectuur zorgt er immers voor dat de PS5 aanzienlijk sneller zou werken, zelfs met dezelfde kloksnelheid.

SSD zorgt voor meer snelheid
Hoewel de opslagcapaciteit enigszins is verminderd in vergelijking met de PS4 Pro en Xbox Series X, zoals John Linnemann van Digital Foundry op Twitter aankondigde, is de snelheid van de harde schijf (5,5 GB / s Raw / 9 GB / s Gecomprimeerd) "de gekste" de PS5 ". Niet alleen is het al erg snel van de pure waarden, de SSD zou ook een stuk sneller moeten zijn dan die van de Xbox Series X.
Snelheidsvoorbeeld: om de SSD-snelheid tastbaarder te maken, is hier het voorbeeld van Cerny uit de stream van maart: als er in 20 seconden eerder 1 GB aan gegevens van de PS4 was geladen, zou 2 GB aan gegevens nu in 0,27 seconden moeten zijn verwerkt.

Maar welke nieuwe kansen biedt de SSD - en hoeveel zullen we echt merken in games?
Meer geheugen? De SSD harde schijf opslag van de PS5 kan trouwens worden uitgebreid. En dat met standaard externe SSD's die door Sony worden gecontroleerd op compatibiliteit. Dit is echter pas mogelijk na de lancering. Bovendien moet het besturingssysteem van de PS5 aanzienlijk kleiner zijn dan dat van de PS4, wat betekent dat er minder geheugen wordt geblokkeerd door het besturingssysteem.
De ingebouwde SSD zou ook de oplaadtijden met een veelvoud moeten verminderen in vergelijking met de PS4 Pro.
In een video laat Sony zien hoe snel de PS5 eigenlijk is. Met behulp van het voorbeeld van Marvel's Spider-Man worden de laadtijden van de Next Gen-console vergeleken met de PS4 Pro - en het verschil is enorm, althans in deze game. Sony's visie is om de laadschermen helemaal te elimineren. Volgens Sony is de supersnelle SSD de sleutel tot de volgende generatie en de eerste stap om het laden van schermen verleden tijd te maken.

PS5: neerwaartse compatibiliteit bevestigd
Duidelijk antwoord: volgens systeemarchitect Mark Cerny zal de volgende hardwaregeneratie van de PlayStation-familie compatibel zijn met de PS4-software. Dankzij de bestaande drive kunnen we ook onze favoriete games van de huidige consolegeneratie op de PS5 invoegen en spelen. Het doel is om bijna allemaal meer dan 4000 PS4-games aan te bieden - in verbeterde kwaliteit.

Eigen PS4-modus: er is meer specifieke informatie over de neerwaartse compatibiliteit van de PS4 bekend: de PS5 wordt geleverd met een eigen modus voor PS4-games, waarvan er al minstens 100 beschikbaar zijn voor lancering. Deze zijn volgens Sony met succes getest op de PS5. Het is echter niet uitgesloten dat deze catalogus bij aanvang wordt uitgebreid.
Geldt ook voor PSVR: de PSVR-bril komt ook in aanmerking bij de neerwaartse compatibiliteit en zal ook verbinding maken met de PS5. Goed nieuws dus!


PS5-controller: wat kunnen we verwachten van de DualSense?

De nieuwe controller die de PS5 zal introduceren, werd officieel onthuld op 7 april: hij heet DualSense. De nieuwe PS5-controller heeft: haptische feedback, adaptieve trigger, oplaadbare batterijen, de knop Maken vervangt de knop Delen, ingebouwde microfoon en lichtbalk nu naast het touchpad.


Welke PlayStation 5 games komen uit?


Wanneer de PlayStation 5 eind 2020 in de winkels ligt, zijn de games die we op de nieuwe console kunnen spelen natuurlijk ook belangrijk. Inmiddels hebben verschillende ontwikkelaars al bevestigd dat ze aan PS5-games werken.

Bij het verschijnen van de PlayStation 5 zijn niet meteen alle spellen die Sony de afgelopen tijd heeft aangekondigd beschikbaar. Horizon Forbidden West, van de Nederlandse studio Guerrilla Games, komt pas begin 2021 uit. Wel kan je met een PlayStation 5 meteen aan de slag met Assassin's Creed Valhalla, Astro's Playroom, Demon's Souls, Destruction All Stars, Devil May Cry 5: Special Edition, Fortnite, Godfall, Marvel's Spider-Man: Miles Morales, Observer: System Redux en Sackboy: A Big Adventure.

Een overzicht van de PS5-games vind je hier:

De belangrijkste aankondigingen van PS5-games zijn:
- Horizon: Forbidden West
- Playroom
- Oddworld Soulstorm
- Astro's
- Gran Turismo 7
- Ratchet & Clank: Rift Apart
- Resident Evil Village
- Marvel's Spider-Man: Miles Morales
- Demon's Souls
- Deathloop
- Hitman 3
- Little Devil Inside
- Solar Ash
- Bugsnax
- PragmataThis

Alle lanceringsgames voor PS5
Deze omvatten: Godfall , Dying Light 2 , Watch Dogs Legion of de volgende Battlefield-uitloper. Elke dag worden hier nieuwe titels toegevoegd. Volgens Kotaku-verslaggever Jason Schreier krijgt de PS5 bij de lancering ook exclusieve games van de volgende generatie.

Playstation Plus Collection: Playstation Plus-leden met een Playstation 5 kunnen hiermee spellen van de Playstation 4 downloaden en spelen.
Onder de games die exclusief worden uitgebracht voor de spelcomputer is het nieuwste deel van het rollenspel Final Fantasy, Final Fantasy XVI. Sony kondigde daarnaast de komst aan van Devil May Cry 5 Special Edition, Five Nights at Freddy’s: Security Breach, het Harry Potter-spel Hogwarts Legacy en een nieuwe God of War.


Hoe lang is er nog ondersteuning voor de PS4?

Zelfs na de lancering van de PS5 mag de vorige generatie niet worden geschrapt. Volgens een presentatie op een beleggersconferentie zou de PS4 minimaal drie jaar de motor voor de winstgevendheid van Sony moeten blijven.


Welke games werken niet meer op de PlayStation 5?

Sony waarschuwt dat niet alle functies uit oudere games zullen werken op de PlayStation 5. Daarnaast bestaat een kans dat sommige games foutjes vertonen op nieuwe apparatuur. Op een lijst staan tien games die niet op het systeem werken. Het gaat daarbij om DWVR, Afro Samurai 2, Volume One, TT Isle of Man, Just Deal With It, Shadow Complex Remastered, Robinson: The Journey, We Sing, Hitman Go: Definitive Edition, Shadwen en Joe's Diner.

Mocht je de goedkopere PlayStation 5 versie aanschaffen, dan kun je alleen PlayStation 4-games die je digitaal hebt gekocht spelen, vanwege de ontbrekende disklade/bluerayspeler.


Wat is verschil tussen de PlayStation 5 (PS5) en 4 (PS4)?

Een belangrijke nieuwe toevoeging is het 'control center', dat te allen tijde kan worden opgeroepen door op de PlayStation-knop op de controller te drukken. Hier kunnen gebruikers tijdens het gamen zien of ze notificaties hebben gekregen, kunnen ze vrienden uitnodigen en verschillende instellingen wijzigen zonder dat de game afgesloten hoeft te worden. Verder worden games, prestaties, screenshots en andere informatie over spellen op de PlayStation in 'kaarten' weergegeven in het menu. Volgens Sony moet het hierdoor makkelijker worden om informatie te vinden over een game die je op dat moment speelt.

Gebruikers van de PlayStation 5 kunnen straks tijdens het gamen gesprekken via de Party Chat opnemen. Ze kunnen de opnames vervolgens ter beoordeling naar Sony sturen. Gebruikers kunnen op deze manier laten weten dat de regels voor het gebruik van Party Chat op de PlayStation worden overtreden.

Ook is er een nieuw hintsysteem te zien, waarmee spelontwikkelaars tips kunnen toevoegen voor spelers om ze te helpen tijdens moeilijke onderdelen in het spel. Dit kunnen korte teksten of video's zijn die de gebruikers op het scherm kunnen laten staan tijdens het spelen.
Verder is de interface om tijdens het spelen foto's en video's te maken van je spel is uitgebreid. Dit kan ook vanuit het control center. Daarnaast ondersteunt de PlayStation 5 video-opnamen in 4K-resolutie.

Alles wat je wilt weten over de nieuwe PlayStation 5 (PS5)


Als gamer ben je waarschijnlijk al bekend met de nieuwe PlayStation 5. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over deze console. Van de technische specificaties tot de beschikbare games, we gaan het allemaal bespreken.

De technische specificaties van de PlayStation 5

De PlayStation 5 is de nieuwste console van Sony en beschikt over een aantal indrukwekkende technische specificaties. Zo heeft de console een 8-core AMD Zen 2-processor en een AMD Radeon RDNA 2 grafische kaart. Hierdoor kan de console gemakkelijk de nieuwste games aan, zelfs op 4K-resolutie.

Daarnaast heeft de PlayStation 5 een ultrasnelle SSD-opslag, waardoor games snel worden geladen en de laadtijden drastisch worden verminderd. Ook beschikt de console over 16 GB GDDR6 RAM, waardoor de games soepel draaien en er weinig tot geen vertraging optreedt.

De controller van de PlayStation 5

Naast de indrukwekkende technische specificaties heeft de PlayStation 5 ook een nieuwe controller, de DualSense. Deze controller heeft haptische feedback en adaptieve triggers, wat de gameplay nog realistischer maakt. Ook beschikt de controller over een ingebouwde microfoon en een mute-knop, waardoor je gemakkelijk kunt communiceren met andere spelers.

De beschikbare games voor de PlayStation 5

Op dit moment zijn er al een aantal games beschikbaar voor de PlayStation 5, waaronder Spider-Man: Miles Morales, Demon's Souls en Assassin's Creed Valhalla. Daarnaast zijn er nog veel meer games aangekondigd die binnenkort beschikbaar zullen zijn, waaronder Ratchet & Clank: Rift Apart en Gran Turismo 7.


Wat kost de PlayStation 5 - PS5?

De goedkoopste versie wordt zonder disklade/bluerayspeler geleverd en kost 399 euro. Hierop kun je alleen games spelen die je digitaal via de PlayStation Store hebt gekocht. Een variant mét disklade/bluerayspeler kost 499 euro.


Conclusie


De PlayStation 5 is een indrukwekkende console met geweldige technische specificaties en een vernieuwde controller. Er zijn al een aantal games beschikbaar voor de console en er zullen er nog veel meer volgen. Als je op zoek bent naar een console waarmee je de nieuwste games kunt spelen, is de PlayStation 5 zeker een goede keuze.

PS5

playstation 5 console
playstation 5 cool blue


PlayStation 5 - Bol.com

PlayStation 5 - Amazon.nl

PlayStation 5 - Coolblue NL

PlayStation 5 - Coolblue BE

PlayStation 5 - MediamarktBekijken >>Bekijken >>


€ 399,99

€ 399,99

€ 399,99

€ 399,99

€ 399,99


PS5

playstation 5 console
playstation 5 cool blue


PlayStation 5 - Bol.com

PlayStation 5 - Amazon.nl

PlayStation 5 - Coolblue NL

PlayStation 5 - Coolblue BE

PlayStation 5 - MediamarktBekijken >>Bekijken >>


€ 399,99

€ 399,99

€ 399,99

€ 399,99

€ 399,99

Werken huidige PlayStation VR brillen op de PS5?


Ja, PSVR werkt op PS5. Tot nu toe weten we dat je kunt genieten van native PS5-releases en achterwaarts compatibele PS4-games met PlayStation VR op PlayStation 5. Onthoud dat de games die je speelt virtual reality-modi nodig hebben om met PSVR te kunnen spelen.
virtual reality headset kopen tegen de beste prijs
alles wat je wilt weten over de Virtual Reality-Bril
Sony PlayStation 5  alle informatie, specificaties en prijs
Alles over de spelcomputer playstation 5 game console van Sony
sony playstation 5
VR-bril.info

VR-bril.info is een onafhankelijke informatiesite over virtual reality brillen. Heb je vragen, suggesties of opmerkingen. Mail ons op: contact@vr-bril.info