virtual reality toepassingen - vr in de praktijk

Toepassingen van Virtual Reality en VR-brillen


Waar wordt de Virtual Reality-bril toegepast? Zowel in de particuliere als zakelijke omgeving wordt de VR-bril ingezet. Hieronder enkele voorbeelden:
- VR in de sport
- VR in vervoer en reizen
- VR in het leger
- VR in de mode
- VR in de media
- VR in de wetenschap
- VR in de bouw

Haal meer uit je bedrijf of merk en investeer in VR

Meer weten over de mogelijkheden of heb je al een idee om een mobiele VR app, 360 graden video of VR film in te zetten? Of wil je virtual reality en VR-brillen gebruiken bij een evenement?
Nu dat virtual reality (VR) eindelijk begint door te breken, mede dankzij baanbrekende modellen zoals de Oculus Rift of Quest, zijn inmiddels ook diverse bedrijven zich aan het bezinnen om VR te adopteren. Lees verder

Welke VR brillen zijn geschikt voor zakelijk gebruik?


Met name VR headsets die gekoppeld zijn aan een PC hebben de beste kwaliteit, maar voor de flexibiliteit en mobiliteit is het interessant om een mobiele of standalone VR-bril in te zetten voor medewerkers of klanten. Er zijn speciale VR-brillen te koop die geschikt zijn voor zakelijke doeleinden.

Wat is het verschil tussen de consumenteneditie van apparaten die je in de detailhandel en online kunt vinden en de zakelijke editie? Neem bijvoorbeeld de 'Oculus Quest 2 for Business': hier zit geen verschil in de hardware van consumenten- en bedrijfsapparaten. De consumentenedities van de apparaten zijn echter onderhevig aan de servicevoorwaarden voor de consument, die het recht verlenen om de software uitsluitend voor persoonlijke en niet-commerciële doeleinden te gebruiken, terwijl de bedrijfseditie van de apparaten onderhevig zijn aan de gebruikersovereenkomst voor bedrijven die het recht verleent om de toepasselijke software te gebruiken voor commerciële doeleinden in je commerciële organisatie.
virtual reality brillen vr-bril

Waar kun je een VR bril voor gebruiken?


Een VR-bril kan worden gebruikt voor het spelen van VR-games en het bekijken van VR-films, VR 360 video of VR live stream video, maar in toenemende mate zijn er ook andere toepassingen bijvoorbeeld door makelaars om klanten een virtuele rondleiding door een potentieel huis te geven. Vooral Facebook ziet veel potentie in algemene toepassingen, zoals een virtuele kantoorruimte waarin presentaties gegeven worden en iedereen met elkaar kan praten. Eigenlijk een soort conference call waarbij alle deelnemers zich toch in dezelfde ruimte bevinden.
Inmiddels zijn er diverse voorbeelden te vinden waar de VR-bril wordt toegepast. Wat dacht je van een ritje in een echte achtbaan maar dan met een VR-bril op? Ook kun je in Amsterdam al naar een VR-bioscoop waar je als bezoeker met een VR-bril de nieuwste films in een virtuele wereld kunt ervaren.
Nu dat virtual reality (VR) eindelijk begint door te breken, hebben diverse organisaties en instellingen VR inmiddels geïmplementeerd. Lees verder

Voorbeelden van het gebruik van VR-brillen


VR-bril in een achtbaan

Eén van de eerste dingen die mensen vaak door een vr-bril zien is de digitale achtbaanrit. En inderdaad: zelfs als je gewoon stil op je stoel zit voel je de daling in je buik. Hoe zou dat voelen terwijl je ook daadwerkelijk in een achtbaan zit, mét zo’n bril op je hoofd? Pretparken zijn in ieder geval overtuigd dat dit de toekomst gaat worden en investeren hier volop in.

Six Flags en Walibi zijn voorbeelden van pretparken die je met behulp van bestaande achtbanen een nieuwe meeslepende, virtuele ervaringen kan laten beleven. Hiernaast een HD video gemaakt door Six Flags.  Klik ook hier voor meer.


Virtual Reality dating (VR-dating)

VR dating of virtual reality dating heeft de mogelijkheid om een meer intiemere date te hebben dan wanneer je alleen met behulp van bijvoorbeeld Skype zou daten. De VR-technologie biedt namelijk zeer veel extra mogelijkheden en zal een nieuwe dimensie toevoegen in het landschap van online dating. Het kan bestaande dating sites extra functionaliteit en opties bieden, maar ook volledig nieuwe dating sites op laten komen. VR dating of virtual reality dating met behulp van een goede VR-bril en een slimme dating app op de smartphone zal niet meer lang op zich laten wachten.


Live Stream 360° Virtual Reality Streaming


VR live streaming is een van de nieuwe mogelijkheden door de VR-technologie mogelijk wordt. Je kunt nu via een VR-bril meekijken naar de nieuwste films of live sportwedstrijden bekijken. Het enige wat je hoeft te doen is op je smartphone op zoek te gaan naar het juiste platform of provider dat live streaming ondersteunt.
360° VR Live Streaming Providers zijn o.a.: NextVR, VideoStitch Vahana VR, Microsoft Azure, NexPlayer360, Wowza, Scopic, Greenfish Labs en Visualise. Meer


Sociaal netwerken in virtual reality

Vtime biedt een sociaal netwerk voor VR-brillen. Met een Gear VR op het hoofd is het mogelijk om in een virtuele ruimte - bijvoorbeeld op het strand of zelfs op een ruimtestation - met elkaar te kletsen. Videochatten wordt zo nog veel leuker en spannender. Extra functies komen nog zodat ook foto's en video's kunnen worden gedeeld en het mogelijk wordt om met elkaar spelletjes te spelen.
Ook VRChat en Altspace VR zijn communicatie platformen waar gebruikers op internet toegang kunnen krijgen tot sociale media websites in een virtuele omgeving, maar ook samen met anderen games spelen, films of TV kijken.
Bekijk de beste social VR apps.
Meer over online VR-werelden: met een VR-bril elkaar in een virtuele wereld ontmoeten en samen games spelen.


Vakantiebestemming bekijken via VR-bril


Alvast een voorproefje nemen op je vakantie? Bij reisbureau's wordt het straks mogelijk om met een VR-bril op de verschillende vakantie opties te bekijken en te beleven. Zo heeft D-reizen hier al reclame mee gemaakt, de afbeelding hieronder.


Spreekangst overwinnen via VR-bril


Voor diegenen die het moeilijk vinden om in het openbaar te spreken is er de VirtualSpeech app waarmee je je spreekangst in een virtual reality omgeving kunt overwinnen. Je doet dit door met je VR headset voor een virtueel publiek te staan en zogenaamde worst case scenario’s te oefenen. Zo kun je bijvoorbeeld een publiek hebben dat “boe!” roept of een speech voor de bruiloft van je beste vriend oefenen. De app biedt verschillende visualisatietechnieken en geeft je meer zelfvertrouwen om in het openbaar te spreken.


Op virtueel museumbezoek

Altijd de Akropolis in Athene al willen bezoeken? En wat dacht je van het Louvre in Parijs, het Rijksmuseum in Amsterdam of het Guggenheim in New York? En dan allemaal op één dag? Met virtual reality is niets onmogelijk. Er zijn al heel wat musea waar bezoekers uit de hele wereld virtueel van fysieke kunstcollecties kunnen genieten, wanneer ze maar willen, want een virtueel museum sluit natuurlijk nooit. Een aantal musea die deze virtuele rondleidingen geven zijn bijvoorbeeld het American Museum of Natural History, het Smithsonian, de Rock & Roll Hall of Fame en het Museum van de Geschiedenis van de Wetenschappen in Italië.

Je eigen VR-museum:
Bezoek het eerste virtual reality museum ter wereld met 400 pronkstukken van 400 Nederlandse musea. Ontdek daar eén grote schatkamer van objecten en duik in het geheugen van elke stad, streek en provincie van ons land.
virtual reality op vakantie en reis
social network VR

Meer voorbeelden waar VR-brillen voor worden gebruikt


Hieronder meer voorbeelden en berichten hoe en waar virtual reality headsets worden gebruikt.
VR-bril helpt bij therapie
04/07/22
Mensen die bang zijn om een café binnen te lopen, de bus te pakken of bijvoorbeeld sociale situaties vermijden kunnen sinds kort bij Altrecht in Utrecht geholpen worden door middel van Virtual Reality Therapie.
Patienten met VR-bril naar Artis
10/05/22
Patiënten van de afdeling geriatrie van OLVG kunnen nu met een VR-bril uitstapjes maken naar bijvoorbeeld het Rijksmuseum. Dankzij de speciaal ontwikkelde bril voor Amsterdamse patiënten kunnen ze op stap zonder dat ze hun bed of stoel hoeven te verlaten. De brillen worden ingezet om verveling, somberheid, eenzaamheid en pijn te verminderen bij de patiënten. bron: https://icthealth.nl/nieuws/olvg-patienten-met-vr-bril-naar-artis/
proef met VR-bril in Veendam
13/03/22
Acantus start virtual reality proef in Veendam. Met een VR-Bril op en krijg je in 3D te zien hoe je gerenoveerde huurwoning er uit komt te zien.
Facebook gaat VR-advertenties testen
15/02/22
Facebook zal binnenkort advertenties beginnen verwerken in zijn Oculus Quest VR-bril. De reclame wordt getest in een drietal apps. Het social media bedrijf zal binnenkort advertenties beginnen testen in het Oculus Quest Virtual Reality systeem. De advertenties komen in de eerste plaats naar een drietal apps, waaronder Blaston van Resolution Games en twee nog niet aangekondigde apps.

Met VR-bril bevalling verzachten
28/12/20
AP Hogeschool in Antwerpen gaat onderzoeken of een vrouw minder pijn heeft van weeën als ze een VR-bril draagt. Mogelijk is ze ook meer ontspannen tijdens de bevalling. Dat kan ook goed nieuws zijn voor de vader, al moet nog blijken of die zich niet buitengesloten voelt als zijn partner zo'n bril draagt die haar in een andere wereld brengt. Lees verder
Medewerkers IC Deventer ziekenhuis gebruiken VR tegen stress
18/12/20
Zorgverleners op de Intensive Care (IC) van het Deventer Ziekenhuis kunnen zich sinds kort terugtrekken, ontspannen en tot rust komen in virtuele natuur met behulp van een VR-bril van VRelax. Nadat IC-medewerkers de VR-brillen twee weken hebben getest, bleek dat het stressniveau daalde bij de verpleegkundigen. VR- en AR-toepassingen worden al steeds vaker ingezet in de zorg bij behandelingen, onder meer bij revalidatie en tegen angststoornissen.
Live VR-event op de dam tijdens Koningsdag
20/04/20
Om toch nog een veilige en alternatieve Koningsdag te kunnen vieren wordt op 27 april het Kingsday VR Festival gehouden. Het live-evenement in virtual reality speelt zich af op de Dam in Amsterdam en bevat onder meer muziekoptredens en een lichtshow. De opbrengst wordt gedoneerd aan de Voedselbank. Bezoekers kunnen bij de bar virtueel bier bestellen, losgaan op de dansvloer en kunnen ook de koning virtueel de hand schudden en hem feliciteren met zijn verjaardag. Lees meer

Eerste Virtual Reality waterglijbaan van Nederland in Breda
24/11/19
Breda beschikt vanaf 1 februari 2020 over de allereerste Virtual Reality waterglijbaan van Nederland. Met de VR-slide kun je door middel van een speciale VR-bril door een droomwereld van de waterglijbaan af glijden, schrijft het zwembad op Facebook. De bezoeker loopt naar boven naar de ingang van de glijbaan, en maakt daar de keuze uit twee verschillende virtuele werelden. Vervolgens zet hij zijn VR-bril op, en glijd hij naar beneden terwijl hij via de bril de virtuele wereld te zien krijgt. Meer

Artsen geholpen door VR
03/11/19
Artsen in opleiding tot specialist (aiossen) van het specialisme Ouderengeneeskunde in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) kunnen via een VR-bril virtueel meekijken in de thuisomgeving van mensen met dementie. Met behulp van virtual reality leren ze om gedrag van personen met dementie goed te analyseren. De aiossen gaan in virtual reality (VR) aan de slag met een rollenspel waarin ouderen met dementie verschillende gedragingen vertonen. De achterliggende gedachte hiervan is dat ze in de toekomst goed kunnen inspelen op gedrag dat voortkomt uit dementie. Meer

VR oplossing voor eenzaamheid ouderen
30/10/19
De Rotterdamse start-up Maya VR heeft een oplossing ontwikkeld om eenzaamheid bij ouderen met behulp van virtual reality terug te dringen. Momenteel is het bedrijf vooral actief in Rotterdam, maar door de snelle groei staat uitbreiding in de Randstad op de planning.

Maya VR is opgericht door Jan Schipper, die momenteel psychologie studeert aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Hij ontwikkelde zijn VR-oplossing vanuit het idee dat eenzaamheid onder ouderen kan worden bestreden met het aanbieden van de juiste content in de eigen, vertrouwde omgeving. Zijn oplossing was afgelopen zomer winnaar in de finale van de Study Club Pitch. Met een team van studenten biedt Schipper VR-sessies aan zorginstellingen. Tijdens deze sessies krijgen ouderen onder begeleiding van de studenten de beschikking over een Oculus VR-bril. Hierop worden vervolgens ‘dagtripjes’ afgespeeld zoals bijvoorbeeld een citytrip in het buitenland of een bezoek aan een museum. Ook worden thema’s aangeboden rond de feestdagen. Meer

Kasteel van Versailles in virtual reality te bezoeken
03/10/19
Mede dankzij Google's Arts and Culture-afdeling is het Kasteel van Versailles nu in virtual reality te bezoeken. Het kasteel is een van de meest drukbezochte toeristische trekpleisters van Frankrijk. Mocht je geen zin hebben in massa's mensen of kun je de reis zelf niet maken, dan is VersaillesVR nu een optie. Je hebt daarvoor een Oculus Rift of HTC Vive-bril nodig. De software is verder gratis te downloaden op Steam. In de vr-software kun je met je bewegingsgevoelige controllers delen van het kasteel aanwijzen om er meer info over te lezen.

VR Escape Room in Amsterdam
07/08/19
Amsterdam opent 1 september 2019 The VR Room en daar kun je lasergamen, VR escape rooms spelen en VR racen. De VR-toepassingen worden als "levensecht" omschreven, dus dat belooft veel goeds. Na de eerste vestiging in Utrecht, opent The VR Room nu dus ook een vestiging in Amsterdam. Bij het VR lasergamen neem je het als speler op tegen drie andere spelers en worden jullie allemaal uitgerust met een VR headset, een wapen en speciaal vest. In de VR Escape Room betreden spelers het universum van Assassin's Creed aan de hand van twee games. In de virtuele werelden moeten ze samen puzzels oplossen die in het echte leven veel te gevaarlijk zouden zijn.

High-end VR flink in de lift
24/06/19
Het totaal aantal verkochte Virtual Reality brillen is het afgelopen jaar met meer dan de helft toegenomen, constateert IDC uit marktonderzoek. In totaal waren er eind 2018 3,9 miljoen VR-headsets verkocht, een toename van 60 procent ten opzichte van 2017. IDC heeft de markt onderzocht door 1643 gebruikers afkomstig uit de Duitsland, Frankrijk, Japan, het Verenigd Koninkrijk en de VS, te bevragen over hun ervaringen met de virtual-reality brillen. De headsets worden voornamelijk nog gebruikt voor gaming. Daarnaast zijn de belangrijkste toepassingen creatieve apps, sociale apps, shopping en browsing.

Virtuele vlucht met een VR-bril
25/12/18
Passagiers van British Airways die een upgrade naar eerste klasse overwegen, kunnen al een virtuele vlucht in de luxeklasse meemaken met een VR-bril. De proefopstelling staat aan de BA-desks op de Londense luchthaven Heathrow. Meer

Diakonessenhuis Utrecht helpt patiënten met innovatieve VR-handschoen
23/12/18
Met behulp van een innovatieve VR-handschoen kunnen aandoeningen aan hand- en polsgewrichten in de toekomst veel nauwkeuriger dan nu worden gemeten. Vanaf januari wordt de handschoen in het Diakonessenhuis getest en wordt samen met het Eindhovense techbedrijf Manus-VR de benodigde software ontwikkeld. Meer

Supermarkt Plus start VR-campagne rond ‘The voice’
02/11/18
Plus start een uitgebreide campagne rondom het tv-programma The voice of Holland waaronder een virtual reality-app. Met de nieuw ontwikkelde Plus VR app ervaren klanten The voice of Holland intenser dan ooit, belooft de supermarktketen. ‘Met een VR viewer en custom made virtual reality content stapt de kijker midden in de wereld van The voice of Holland. Ze kunnen ervaren hoe het is om zelf op het podium te staan of een kijkje achter de schermen te nemen’, luidt de tekst in een persbericht. Tien weken lang worden door middel van codes nieuwe scenes vrijgegeven via plus.nl, de weekfolder en social media kanalen.

VR-app verbetert vaardigheden kinderen in verkeer
18/10/18
Interpolis en Veilig Verkeer Nederland (VVN) gaan kinderen zelfredzamer maken in het verkeer. Met behulp van een nieuw, innovatief verkeerseducatiepakket genaamd WegWijsVR kunnen kinderen in Virtual Reality (VR) complexe verkeershandelingen oefenen. Kinderen komen complexere verkeerssituaties tegen wanneer ze naar de middelbare school gaan. Gemiddeld leggen ze meer kilometers af. bron nu.nl

Hoe VR een revolutie teweegbrengt in recutering personeel
19/12/17
HR-dienstverlener "t-groep" zet in op Virtual Reality brillen om nieuwe medewerkers te rekruteren. Een innovatie die naar verwachting snel wijdverspreid zou moeten raken. Beroep doen op `Virtual Reality` technologie om intern personeel aan te werven? Dat is de `disruptieve` gok die human resources bedrijf t-groep wil aangaan in het kader van zijn groeiprojecten naar 2020 toe, die inzetten op de digitalisering van prestaties. Dankzij de nieuwe VR-technologie zullen de kandidaten door middel van een virtual reality headset het dagelijkse leven kunnen ontdekken van een uitzendconsulent "alsof zij er bij waren". De HR-dienstverlener is hiermee het eerste Belgische bedrijf om op deze manier te innoveren.
Meer

Universiteit maakt virtuele mensen
10/11/17
In de nabije toekomst worden virtuele mensen ingezet om mensen te trainen en begeleiden in sectoren als de zorg en luchtvaart. Tilburg University ontwikkelt deze zogenaamde avatars met het Brabantse miljoenenproject VIBE. Virtual reality is in opkomst. Er kunnen al tijden videogames gespeeld worden en films gekeken met VR-brillen als de Occulus Rift en Playstation VR. De grote volgende stap ontvouwt zich nu: de ontwikkeling en inzet van avatars, virtuele mensen die altijd klaar staan om de mens van dienst te zijn.
Lees meer

VR-bril moet EHBO aantrekkelijker maken
13/09/17
Het Rode Kruis zette zaterdag voor het eerst virtual reality in voor ehbo-lessen. De organisatie hoopt dat zo meer mensen op straat te hulp te laten schieten. Tijdens een wereldrecordpoging voor de grootste EHBO-les op de Dam werd zaterdag voor het eerst virtual reality gebruikt om noodsituaties na te bootsen. Honderden mensen leerden wat te doen bij verslikking, een grote wond, of hoe iemand in de stabiele zijligging te leggen. Voordat ze oefenden, bekeken ze een scene over het ongeval in 360-graden met een VR-bril. Het Rode Kruis hoopt met virtual reality de cursussen aantrekkelijker te maken. Een ander doel is mensen meer te laten wennen aan noodsituaties.

Nieuw bij jubilerend Fox Horeca: VR dineren
25/08/17
Fox Horeca bestaat twintig jaar en vieren dit met iets heel nieuws: VR dineren. Dat is dineren met een virtual reality-bril op. En dat is een smakelijke ervaring, zo is gebleken. Het is een vernieuwend element van de services die Fox Horeca te bieden heeft. "We zijn altijd op zoek naar nieuwe dingen, proberen onze gasten steeds te verrassen. Het is ook mogelijk om met een gezelschap, bijvoorbeeld voor een bedrijfsfeest, een VR-diner te reserveren. Dan eet je natuurlijk niet alle gangen met zo'n bril op, maar wel een paar, om te ervaren wat het toevoegt aan eten.”

UPS traint chauffeurs met vr-bril HTC Vive
20/08/17
Pakketbezorger UPS start in de VS met een lesprogramma via virtual reality. Aankomende chauffeurs krijgen een vr-bril op waarmee ze op een virtueel parcours een training krijgen die hun rijveiligheid moet vergroten. Voor die trainingsmodule wordt gebruik gemaakt van de HTC Vive vr-bril. De chauffeurs moeten mondeling aangeven waar in hun virtuele blikveld potentiële gevaren ontstaan. Bijvoorbeeld als er op de weg een voetganger, geparkeerde auto of tegenligger verschijnt. De training in de virtuele wereld draagt volgens de pakketbezorger bij de rijveiligheid van chauffeurs. De lessen werden eerder gegeven op een tablet met aanraakscherm. Volgens UPS biedt de vr-bril door de gebruikerservaring en de gedetailleerde omgeving een meer realistische simulatie.

VR casino in opkomst
19/05/17
Wat elke gokoperator zoekt is een manier om zich te onderscheiden van zijn concurrenten. Online casino spelers kunnen nu kiezen uit duizenden verschillende spellen, en de manier waarop deze worden gepresenteerd wordt steeds belangrijker. In 2015 lanceerde ALEA SlotsMillion, 's werelds eerste VR multiplayer online casino, waarmee spelers rond een virtueel casino in een futuristische stad kunnen lopen. Spelers selecteren een avatar en hebben interactie met andere gebruikers en medewerkers. Het werd gebouwd met Unity 5, met behulp van Chromium om web-based games te emuleren. De applicatie is alleen ontworpen voor Oculus Rift en kan worden afgespeeld op computers met een Nvidia 970 grafische kaart of hoger. Hetgeen wat SlotsMillion en VR zo'n intrigerende propositie in de gokindustrie maakt, is de manier waarop het de betrokkenheid van de spelers kan vergroten en veel meer biedt dan wat er momenteel op de markt beschikbaar is.

Ikea proeft van virtual reality
18/04/17
De Zweedse meubelketen Ikea experimenteert met virtual reality (vr). In de vestiging in Hasselt (Belgie) kunnen klanten twee vr-toepassingen testen die hen moeten helpen bij het aankopen van een keuken. Met het project wil de meubelgigant onderzoeken of en hoe vr-toepassingen op grote schaal kunnen worden ingezet om klanten te helpen in het aankoopproces van een keuken. Concreet ontwikkelde Ikea twee vr-applicaties. Als klant krijg je een HTC Vive vr-bril op en hou je een controller vast in elke hand. In de eerste app is het de bedoeling dat je de mogelijkheden van een virtuele keuken verkent. Je kan lades opentrekken, iets in de oven schuiven of de koelkast opentrekken aan de hand van je controllers. In de app is het de bedoeling dat je aan de hand van de instructies een virtueel pannenkoekenbeslag maakt én ze ook bakt in de keuken. In een tweede app kan een in 3D ontworpen keukendesign ook ingeladen worden. De idee is vervolgens dat een klant via vr al eens door zijn of haar nieuwe keuken kan 'wandelen'.

De pronkstukken van de Museumweek te zien met VR-bril
09/04/17
In het 2e weekend van april is het in 400 musea de Nationale Museumweek. Omdat het onmogelijk is alle pronkstukken die de musea belichten op te zoeken is er ook een overkoepelende expositie die het mogelijk maakt alles in Virtual Reality te bekijken. Bij de aangesloten musea is het mogelijk om met een virtual reality-bril alle topstukken in één keer te bekijken. Wanneer u zelf in het bezit bent van een virtual reality bril kan er een app worden gedownload op de smartphone en kan de Nederlandse schatkamer vanaf de bank worden bekeken. Het Nationaal Virtual Reality Museum beleeft een wereldprimeur, nog nooit werkten zoveel musea samen aan een dergelijk initiatief.

Albert Heijn Efteling campagne 360 graden
04/03/17
Albert Heijn heeft wederom een leuke campagne waarin de Efteling terugkomt met Augmented reality en 360 graden film. Download de app, zet je VR-bril op en geniet van de verschillende attracties virtual reality!

Samsung en Six Flags openen VR-achtbanen
11/02/17
Samsung en amusementenpark Six Flags openen in Amerika enkele virtual reality-achtbanen. Samsung zal samen met amusementenpark Six Flags dit jaar 9 achtbanen gaan openen die een virtual reality-ervaring gaan aanbieden. Iedereen die straks in één van de achtbanen zit, krijgt een Gear VR-bril om. De parkbezoekers zitten dus in een echte achtbaan en combineren dit met een digitaal avontuur. Of de virtual reality-achtbaanrit ook naar Nederland komt, is niet bekend.

Horeca- en winkelpersoneel met VR-brillen getraind voor overvallen
08/10/16
In de Week van de Veiligheid vindt de lancering plaats van een nieuw soort training tegen overvallen voor horeca- en winkelmedewerkers. Met behulp van een virtuele overvaltraining wordt een levensechte omgeving nagebootst. Op die manier leren horeca- en winkelmedewerkers met VR-brillen op, hoe zij het beste kunnen handelen bij diverse soorten van criminaliteit. Het Centrum van Criminaliteitspreventie en Veiligheid heeft in samenwerking met Koninklijke Horeca Nederland en Detailhandel Nederland hiervoor een aantal 360° video’s ontwikkeld, onder meer over  overvallen en winkeldiefstal.

Het Watersnoodmuseum krijgt virtual reality-beleving
29/09/16
Het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk presenteerde maandag zijn nieuwe virtual reality-beleving op de slotdag van het Prinsjesfestival in Den Haag. Wie de VR-bril opzet, ervaart vrij realistisch hoe het is als je huis overstroomt en wat je in zo'n geval moet doen. Met deze beleving voegt het museum een onderdeel toe aan zijn 3D-expositie over overstromingen en waterveiligheid. Bovendien spreekt zo'n virtual reality-ervaring het jongere publiek erg aan. De nieuwe 'attractie' is vanaf dinsdag geopend voor museumbezoekers.

Met een vr-bril op beleven hoe gevaarlijk appen op de fiets is
23/09/16
Met een virtual reality-bril kunnen scholieren vanaf vandaag oefenen met gevaarlijke situaties in het verkeer. Veilig Verkeer Nederland en Samsung lanceren het spel Beat the Street. Ze willen jongeren m.b.v. de VR-bril bewust maken van de gevaren van smartphonegebruik op de fiets. In het spel kunnen scholieren door middel van een smartphone en vr-bril oefenen met gevaarlijke verkeerssituaties. Door de bewegingssensoren in de bril krijgen jongeren echte omgevingsgeluiden te horen en worden ze geconfronteerd met hun keuzes. Bij gevaarlijke situaties zijn harde geluiden te horen en verschijnt er tekst in beeld. Het spel is gratis te downloaden in de Oculus store. Ook kunnen scholen binnenkort lespakketten aanvragen om leerlingen te informeren.

Velux zet virtual reality in om daglicht te ervaren
07/08/16
Velux heeft een virtual reality experience ontwikkeld waarbij het mogelijk is om via een smartphone vr-bril te ervaren hoe een ongebruikte zolder door het toevoegen van daglicht transformeert tot slaapkamer. Voldoende daglicht en frisse lucht is belangrijk voor een gezond binnenklimaat en een comfortabele woning. Maar wat het daadwerkelijke effect is van een verbouwing waarbij daglichtoplossingen worden toegevoegd is vanaf een foto vaak lastig in te schatten, vindt de leverancier. Er is volgens Velux gezocht naar een manier waarop we duidelijk kunnen maken wat voor impact onze daglichtoplossingen hebben op ruimtes vol potentie, zoals een ongebruikte zolder. Dankzij nieuwe technologieën zoals virtual reality kan dit uitstekend. Doordat in deze virtuele wereld gewisseld kan worden tussen verschillende productoplossingen, kan via een vr-bril worden ervaren welke mogelijkheden er zijn om van een ongebruikte zolder een prachtige en functionele slaap-, kinder- of werkkamer te maken. De applicatie is beschikbaar voor de smartphone en is zowel met cardboard of andere VR-bril als in 360 graden modus te gebruiken. Zie www.velux.nl/vr

Neckermann maakt virtueel reizen mogelijk
27/06/16
Neckermann gaat het mogelijk maken om mensen vooraf met hun vakantiebestemming en hotel kennis te laten maken middels virtual reality. Het eerste twee minuten durende Virtual Reality (VR) filmpje is te vinden op de website en het YouTube kanaal van Neckermann.nl. Nederland is binnen het reisconcern aangewezen om de VR-pilot uit te voeren. Met behulp van een VR-bril kunnen vakantiegangers alvast echt goed rondkijken in het hotel en een realistische beeld krijgen van de plek waar ze hun vakantie gaan doorbrengen.

Virtual reality moet rechtbankjury naar plaats delict brengen'
17/06/16
Wetenschappers aan de Staffordshire University onderzoeken de mogelijkheid om virtual reality toe te passen in rechtszaken. Zo zouden juryleden met een vr-bril bijvoorbeeld het plaats delict kunnen bezoeken. Er wordt voor het project gebruikgemaakt van green screens, de nieuwste virtual reality-brillen en technieken voor gaming en computers. De politie in Staffordshire is te spreken over het project en spreekt van een belangrijke ontwikkeling voor het presenteren van bewijsmaterialen en het "tot leven wekken" van ingewikkelde misdaadscènes. Ook zou het toepassen van de techniek ervoor kunnen zorgen dat er minder hoeft te worden verhoord, dat strafrecht toegankelijker wordt en dat het geschillen uit de weg kan helpen.

AH dino plaatjes bekijken met VR-bril
15/06/16
Albert Heijn heeft een spaaractie waarbij je dinoplaatjes kunt sparen. M.b.v. een VR-bril kom je oog in oog te staan met de dinosauriërs. Per plaatje is er virtuele uitleg met Freek Vonk. Verzamelalbums zijn te koop voor 0,49 Euro. VR-brillen zijn te koop voor 2,49 (karton) en 6,99 (plastic). Bij 20 van de 160 dinokaarten is er een dikke, gekleurde rand te zien, dit is een AR-VR plaatje (augmented reality - virtual reality). In de Dino-app vind je de ‘dinoplaatjes scanner’ waarmee je het plaatje kunt scannen en opslaan in je dino-verzameling.

MOJO komt met virtual reality-bril voor concerten
18/05/16
MOJO gaat vanaf komende zomer concerten aanbieden die via een livestream en met een virtual reality-bril te volgen zijn. Het moederbedrijf van de evenementenorganisatie heeft een deal gesloten met virtual reality-producent NextVR om honderden concerten te streamen via internet. De VR-bril maakt het mogelijk om met één plug-in tussen het publiek te staan. Daarnaast kan je op het podium of achter de schermen meekijken.

Nieuwe VR-achtbaan Bobbejaanland zorgt voor lange wachttijden
16/05/16
Bobbejaanland heeft een nieuwe virtual reality-achtbaan: Mount Mara. Bij de bestaande rollercoaster Revolution krijgen passagiers voortaan speciale virtual reality-brillen (VR-brillen) op, waarmee ze zich wanen in de jungle. Tijdens de opening ontstanden er lange wachtrijen. Het uitdelen en ophalen van de brillen neemt steeds bijna tien minuten in beslag. Bovendien is de capaciteit van de attractie fors verlaagd. Bezoekers zitten nu in hun eentje in een karretje, in plaats van met twee personen. In Mount Mara gaan bezoekers op jungle-expeditie naar Zuidoost-Azië, waar een vulkaan op uitbarsten staat. Inzittenden krijgen het gevoel dat ze met een quad tussen de rotsen rijden. De attractie borduurt voort op het thema van de naastgelegen simulator, die vorig jaar werd geopend.

LiveNation gaat concerten in virtual reality uitzenden
09/05/16
Evenementenorganisator LiveNation gaat concerten opnemen in 360 graden. Het gaat om een vijfjarige deal Concertpromotor Live Nation heeft een deal met virtualrealitybedrijf NextVR om honderden concerten in virtual reality uit te zenden. Er zullen verschillende soorten concerten worden uitgezonden, van grote festivals tot intiemere concerten. In eerste instantie wordt er begonnen met gratis uitzendingen. Als het publiek groeit zal er voor sommige uitzendingen moeten worden betaald.

BMW zet VR-brillen in voor duurzame productontwikkeling
09/04/16
BMW gaat virtual reality (VR)-helmen van het bedrijf HTC inzetten bij de productontwikkeling van nieuwe voertuigen. Door de VH-brillen zijn nieuwe modellen goedkoper, sneller en duurzamer te bouwen. BMW zegt dat vooral in de beginfase van de ontwikkeling van nieuwe automodellen veel tijd te besparen is met de inzet van VR-brillen. De VR-omgeving zorgt ervoor dat designers de gevolgen van elke productwijziging direct kunnen bekijken en beoordelen. Bovendien kunnen teams van over de hele wereld dankzij de VR-helmen meewerken aan het ontwikkelproces, waardoor BMW geld kan besparen door niet-noodzakelijke zakenreizen te schrappen. Dit heeft ook direct duurzame voordelen, omdat de CO2-emissies op deze wijze dalen. BMW heeft wel moeten investeren in de ontwikkeling van de benodigde ontwerpsoftware. Deze is gebaseerd op Unreal Engine 4, een 3D-engine die in veel games is toegepast. Verder heeft BMW een automodel gebouwd waarin ontwerpers kunnen plaatsnemen. Dit mixed reality-element moet het effect van het dragen van een VR-helm nog verder versterken.

IKEA start proef met Virtual Reality keuken
07/04/16
Meubelretailer Ikea lanceert de Ikea VR Experience, een virtual reality-keuken waarmee klanten keukenoplossingen kunnen testen alvorens ze te kopen. De Ikea VR Experience is een applicatie die getest wordt op het gaming platform Steam en werkt met de HTC Vive, een VR-bril ontwikkeld door HTC en Valve. De toepassing geeft een virtuele keuken weer op ware grootte van de gebruiker. Klanten kunnen met één muisklik de kleuren van kasten of schuiven te veranderen. Ze kunnen zichzelf ook verkleinen en zich door de keuken bewegen als een kind dat een meter groot is. Omgekeerd is is het ook mogelijk om jezelf te vergroten en de ervaring te beleven als iemand die 1,95 meter groot is. In de vr-ervaring kunnen gebruikers verschillende dingen doen, waaronder het gebruiken van keukenapparatuur en het organiseren van potten en pannen. De maker hoopt dat mensen de toepassing uitproberen en de makers van feedback voorzien. Het bedrijf geeft daarbij aan: “Virtual reality evolueert snel en zal binnen 5 tot 10 jaar volledig deel uitmaken van ons dagelijkse leven. We kunnen virtual reality bijvooorbeeld gebruiken om klanten enkele wooninrichtingopties te laten uitproberen alvorens ze effectief aan te schaffen”

Virtualreality-achtbaan opent in april
05/04/16
Het Britse pretpark Alton Towers opent in april dit jaar een nieuwe achtbaan waar je met een VR-bril op het karretje ingaat. De achtbaan gaat ‘Galactica’ heten en er is twee jaar lang aan de opbouw en planning van de virtual reality-achtbaan gewerkt. Een rit in de achtbaan gaat drie minuten duren en inzittenden reizen gedurende die tijd door verschillende melkwegen. Het is een achtbaan waarin je moet gaan liggen, dat zorgt ervoor dat je maximaal aan 3,5 G wordt blootgesteld.

VR bioscoop in Amsterdam
06/03/16
Er was al een try-out in Amsterdam, maar vanaf nu is er een definitieve VR-bioscoop op een vaste locatie. Bezoekers kunnen vanaf woensdag terecht in de bioscoop in Amsterdam. 50 bezoekers kijken een half uur lang met een speciale bril op naar in totaal vijf films. Die zijn in een cirkel van 360 graden opgenomen, waardoor het lijkt alsof je daadwerkelijk in het filmdecor staat. Door de draaistoelen is het mogelijk om mee te bewegen. Samhoud, de eigenaar, kreeg het idee toen hij vorig jaar in Amerika voor het eerst zo'n bril mocht uitproberen. "We zijn van origine een mediabedrijf en hebben ons altijd met nieuwe technologie bezig gehouden. Toen ik dit zag dacht ik: dit is echt een medium om mensen mee te inspireren."

Virtual Reality bij D-reizen ‘Bril-jante’ vakantiebeleving
14/02/16
Een duik in ‘t Great Barrier Reef, slenteren door de straten van Tokio of een helikoptervlucht over Las Vegas. De ultieme vakantie-beleving ligt binnen bereik met de Virtual Reality bril van D-reizen. Klanten kunnen de briljante beleving zelf te ervaren! “In de toekomst zullen we deze brillen permanent in de winkel hebben zodat klanten real life een tour door een hotel, tempelcomplexen, etc. kunnen maken”, aldus D-reizen. In de reiswinkel van D-reizen krijgen bezoekers de kans om de unieke Samsung Gear VR Oculus zelf te ervaren en ter plekke een stukje vakantie ‘echt’ te beleven. Dit in 3D en rondom 360 graden.

Belgische vastgoedmakelaar zet in op virtual reality
14/02/16
Dewaele Groep wil dit jaar 500 virtuele huisbezoeken aanbieden aan huizenjagers. "Het enige dat ze moeten doen is een virtual reality-bril bij de makelaar opvragen, waarna ze de de woning levensecht kunnen bezichtigen", klinkt het bij de vastgoedmakelaar.
In plaats dat kandidaat-kopers hun droomwoningen allemaal in real life zouden bezoeken, kunnen ze voortaan gewoon thuis hun VR-bril opzetten en even later virtueel het huis binnenwandelen.
Volgens Dewaele Groep bezoekt het merendeel van de kopers tegenwoordig al vlug tien panden vooraleer ze hun droomhuis gevonden hebben. In de praktijk betekent dit dat kopers snel een paar weken of zelfs maanden kwijt zijn met alleen maar huizen te bezoeken. Hetzelfde geldt voor de verkopers. Ook zij krijgen vaak een pak geïnteresseerden over de vloer vooraleer er echt een koper toehapt.

Virtual reality-rondleidingen in Amsterdam ArenA
04/02/16
De Amsterdam ArenA is begonnen met het aanbieden van virtuele rondleidingen. Bedrijven kunnen via een virtual reality-bril bepalen welke ruimtes voor hen geschikt zijn.
Met een zogenaamde cardboardbril krijgt men via de website een virtuele rondleiding door de zalen, het veld, de skybox, de restaurants en het innovation centrum van de Amsterdam ArenA.
Daarnaast is het mogelijk om met VR langs de zijlijnen en de dug-outs van het voetbalveld te komen.

Beleef je vakantie door een virtual reality bril
08/01/16
D-reizen staat op de Vakantiebeurs 2016 (13-17 januari a.s.) een Virtual Reality-bril, waarmee je de kans krijgt om virtueel op vakantie te gaan. Met de bril op kun je bij wijze van spreken zo het Great Barrier Reef in Australië induiken. De stand van D-reizen is te vinden in hal 4, waar je de VR-bril zelf kunt proberen. Zodra je de Samsung Gear VR Oculus opzet, kom je in een virtuele 360 graden- omgeving terecht. Ook in verschillende D-reizen winkels kun je tussen 18 januari en 22 april de VR-bril uitproberen en zo vast een voorproefje nemen op je vakantie.

Virtual reality voor boven de 18 jaar
14/02/16
Gedurende de laatste decennia was de porno-industrie een agressieve early adopter van nieuwe mediatechnologie, het versnellen van de algemene invoering van formaten zoals VHS, DVD en streaming video geweest. Kijk terug tot het oude grottekeningen en je kunt sex vinden; het is een van de eerste dingen die we doen met een nieuw medium. Het is daarom ook geen verrassing dat we hier aan het begin van iets nieuws staan waar massaal naar gekeken gaat worden.

Heracles Almelo lanceert Virtual Reality video-app
06/12/15
Heracles Almelo heeft een VR-app ontwikkeld waarmee het nieuwe stadion van de voetbalclub ook virtueel kan worden beleefd.
Met behulp van een Virtual Reality-bril of een cardboard wanen supporters zich even in het stadion van Heracles Almelo bij thuiswedstrijden van de club. Zij beleven doelpunten in een 360 graden panorama en krijgen ook een ‘uniek kijkje’ achter de schermen.
De Virtual Reality video-app is ontwikkeld met behulp van het online platform van Smart2VR. Daarmee is het in principe mogelijk om zonder technische kennis Virtual Reality-apps te maken en te beheren.

Walibi gaat achtbanen nog spannender maken met virtual reality
06/12/15
Pretpark Walibi Holland gaat met virtual reality werken om achtbanen nog net iets spannender te maken.
Met een virtual reality-bril kun je van iedere achtbaan iets speciaals maken en wordt het zelfs mogelijk om voor iedere gebruiker een persoonlijke ervaring te creëren. Dit terwijl de fysieke feedback van de bochten en loopings van een achtbaan gelijk is voor iedereen. Daarnaast kun je bijvoorbeeld ook denken aan variatie in de omgevingen waar gebruikers doorheen reizen tijdens hun achtbaanrit.
Deze VR toepassing is ook in voorbereiding door pretpark Europapark.

Patiëntjes kinderafdeling MMC 'naar huis' dankzij VR-bril
06/12/15
Als eerste ziekenhuis ter wereld introduceert het Máxima Medisch Centrum (MMC) in Veldhoven een innovatieve service voor patiëntjes op de kinderafdeling. Via een live-verbinding kunnen kinderen door middel van een virtualrealitybril contact leggen met hun familie thuis of met hun school. Zo kunnen ze rondkijken in een vertrouwde omgeving en praten met familie of vriendjes. Dat maakt hun verblijf in het ziekenhuis een stuk aangenamer en bevordert het herstel, stelt het MMC.
Het concept heet VisitU en wordt medio november gelanceerd op de kinderafdeling van het MMC.

Virtual reality-bioscoop in Eindhoven
30/11/15
Als toeschouwer ziet een Virtual Reality-bioscoop er ietwat vreemd uit. Mensen die in een draaistoel schijnbaar willekeurig rondjes draaien, met een grote bril en koptelefoon op het hoofd. Later neem ik zelf plaats in een van de stoelen en wordt het gedraai allemaal een stuk logischer.
Ik sta bijna letterlijk middenin onder meer het door ebola getroffen Liberia of op een podium omringd door de Ierse rockband U2: “Mensen vinden het waanzinnig gaaf om in een andere wereld te stappen”, zegt Jip Samhoud (25) van initiatiefnemer &samhoud media. 360-graden wereld
De pop up-bioscoop in het Temporary Art Centre in Eindhoven was zaterdag de laatste in een reeks van acht avonden. Het idee ontstond toen Samhoud driekwart jaar geleden in Silicon Valley een ontmoeting had met een maker van VR-camera’s en daarna voor klanten VR-belevenissen ging maken: “Daar werd zo enthousiast op gereageerd dat we vonden dat dit naar het grote publiek toe moest.”
In Eindhoven trekt de bioscoop 280 mensen: “We zijn hier uit pure nieuwsgierigheid”, zegt Rogier de Beijer voorafgaand aan de filmvertoning. “Ik ben wel eens naar een 4D-bioscoop geweest, waar je bijvoorbeeld geuren ruikt en water in je gezicht krijgt. Maar het lijkt me geweldig om een 360 graden-wereld om je heen te hebben.”

Blogs Virtual Reality brillen


Hieronder de laatste blogs en informatie rondom virtual reality en VR-brillen.
www.vr-bril.info