live uitzending in virtual reality

VR live streaming: de toekomst van uitzenden


Virtual Reality live streaming is de manier waarop we live evenementen gaan meebeleven. Met deze nieuwe technologie is een nieuwe vorm van 360 graden uitzenden mogelijk: stereoscopische 360 inhoud streamen met VR gaat zeer zeker  een nieuw niveau van beleving en productiemogelijkheden bieden.

Met VR live streaming kunt je via een VR-bril meekijken naar de nieuwste films of live sportwedstrijden bekijken. Hoe mooi is dat om toch het live gevoel te beleven van een live concert, theater of voetbalwedstrijd. Het enige wat je hoeft te doen is op je smartphone op zoek te gaan naar het juiste platform of provider dat live streaming ondersteunt. Dan dan genieten maar ..

360 VR Live Streaming Providers zijn o.a.: NextVR, VideoStitch Vahana VR, Microsoft Azure, NexPlayer360, Wowza, Scopic, Greenfish Labs en Visualise.

360 Live streaming


VR 360 Live streaming houdt in echt 360 graden video dat op dat moment live plaatsvindt. Met een snel genoeg internetverbinding kan je dit uitproberen door op YouTube aan de slag te gaan met 360 live stream.

Een mooi voorbeeld was het concert van de Belgische DJ Netsky op 25 februari 2017 in het Sportpaleis in Antwerpen: PlayStation liet het hele concert in 360 live streamen via de PlayStation VR-bril. Dit was gratis te bekijken in VR door het opzetten van een PSVR-bril en in te loggen op het PS Network en de YouTube-app te starten. Dit soort live concerten, sportwedstrijden of andere live evenementen zal de komende jaren in toenemende mate mogelijk zijn, gratis of tegen betaling.

Live stream / videos platforms


Inmiddels zijn er meerdere live stream platforms beschikbaar waarbij je opnames met 360 camera's live kunt uitzenden. Voorbeeld is NEXT360; diensten die ze bieden zijn o.a. evenementen aanmaken, connecten van je camera of uploaden van je videos, verkoop van live streams or videos with Pay-Per-View system en het promoten en uitzenden van evenementen.

Praktische tips voor produceren van 360 live streamed VR


Het live streamen van concerten, sportwedstrijden en andere evenementen met als doel kijkers zo dicht mogelijk bij de actie te brengen en hen de opwinding en energie te laten voelen alsof die er waren, bestaat inmiddels al jaren. De VR-technologie kan de livestream-ervaring verbeteren, meeslepender en effectiever maken dan ooit tevoren. Hoewel de VR-industrie nog steeds veel experimenteert met het leveren van inhoud en het genereren van inkomsten, suggereren alle statistieken dat VR / 360/180 livestream-inhoud een enorme hit is. De belangrijkste statistieken voor video, zoals kijkersloyaliteit en doorklikken, zijn gemiddeld hoger dan alles wat ik heb gezien bij traditionele video. De grotere immersie trekt kijkers aan en kan leiden tot een grotere betrokkenheid van fans voor zowel talent als merken. Hieronder enkele praktische tips:

Niet alles moet VR of 360 zijn:
Door traditionele 2D-elementen op het juiste moment op te nemen, kan de ervaring worden vergroot; Zo zou je tijdens een langzaam nummer kunnen switchen naar een intieme 4K stream met een mooie rand. Met 2D-camera's kun je ook close-ups en andere elementen vastleggen zonder zoveel fysieke inbraak op de set. De 360-ruimte hoeft niet altijd gevuld te zijn met 360-inhoud om effectief te zijn.
Veel testen:
Er is geen weg terug bij een livestream - en meeslepende livestreams hebben andere overwegingen dan traditionele. Het doel is om kijkers het gevoel te geven dat ze deel uitmaken van de actie, maar met VR / 360/180 moet je vertrouwen op fysieke cameraplaatsing in plaats van lenzen om verschillende foto's te maken. Koop verschillende soorten camera's en test ze, en test ze vervolgens keer op keer in verschillende omgevingen. Krijg een idee van wat een bepaalde camera en benadering kan doen, en hoe deze uw creatieve doelen ten goede kunnen komen. Misschien heb je meer camera's nodig dan je denkt om de lensbeperkingen te compenseren. Breng uw volledige productie- en postpijplijn van begin tot eind van tevoren op, stel storyboards en shotlijsten op en onderhoud duidelijke communicatie met het hele team tijdens de planningsfasen. Loop zo mogelijk van tevoren door de hele show, sta klaar om direct problemen op te lossen en reken met redundanties af. Productie- en postworkflows voor VR / 360/180-inhoud veranderen bij elke taak, dus het is belangrijk om goed thuis te zijn in veel verschillende camera's en tools.

Bereik de juiste kanalen:
Meeslepende livestreaming staat nog in de kinderschoenen, en hoewel je 360- en 180-feeds naar Facebook of een aangepast afspeelkanaal kunt streamen, ondersteunen de meeste VR-headsets nog geen livestreams.

Startup Xplane komt met VR-alternatief voor afgelaste evenementen
01/04/2020
De startup Xplane VR lanceert een alternatief voor alle evenementen op fysieke locaties die momenteel worden afgelast vanwege het coronavirus: evenementen in VR met professionele sprekers als avatar. Bij deze evenementen presenteren sprekers door een VR-headset als avatar op een virtueel podium in een digitale 3D-locatie.

Samsung gaat live events streamen voor Gear VR-gebruikers
11/06/2017
Samsung lanceert de VR Live Pass voor Gear VR. Met de VR Live Pass kom je dichterbij je favoriete artiesten en sporthelden dan ooit, zoals bij sportevenementen en in augustus de beste plaats bij de muziekfestivals van Live Nation. Door de handen ineen te slaan met UFC, X Games en Live Nation kan Samsung in de toekomst nog veel meer events in VR streamen via het Gear VR platform. De VR Live Pass is nu beschikbaar via de Samsung VR app. Daarmee krijg je gratis toegang tot live entertainment, ongeacht waar je op dat moment bent. Ook breidde Samsung onlangs zijn wereldwijde VR-aanwezigheid uit tot 45 landen, zodat ng meer mensen kunnen genieten van het Gear VR platform.

Relevante informatie en links

www.vr-bril.info