Veel gestelde vragen - FAQ


Wat als ik geen VR-bril heb?
Je kan de VR-filmpjes ook via een 360-player bekijken. Je moet dan wel de app downloaden (mobiel) of via een laptop of computer bekijken.

Moet ik in de VR-app een video downloaden voordat ik die kan afspelen?
Nee, de video’s worden gestreamd. Let op: via 3G of 4G kost dit aardig wat data. Tip: gebruik wifi.

Ik ervaar problemen met video’s bekijken. Wat moet ik doen?
Dit kan liggen aan de zoom instellingen van je smartphone.
Ga voor een iPhone 5, naar Settings > General > Accessibility > Zoom. Voor een IPhone 6, ga naar Settings > Display & Brightness > Display Zoom > View > Standard.

Omzetten van een 3D video/movie naar Virtual Reality (VR) format
Instructie

Kan ik ergens een cursus volgen op VR-films te maken?
Leer om 360 graden films te maken aan de hand van een online training/cursus.
Bijvoorbeeld: Cinematic VR Crash Course - Produce Virtual Reality Films

VR-films kijken met Netflix


Netflix heeft een VR-applicatie uitgebracht: de 'VR living room'. Netflix heeft gekozen voor een vrij comfortabele setting in een groot huis met grote, rode bank in een huis met veel hout. Een veel gehoorde klacht bij het kijken van films is de mate van comfort, het is gewoon niet relaxed om lange tijd met een VR-bril op je hoofd te zitten, laat staan gezellig.
Het concept van netflix in virtual reality heeft absoluut potentie. Het is wachten op betere beeldkwaliteit. Een probleem is is bovendien nog het comfort. De huidige VR-brillen zijn gewoon nog te groot en zwaar om lang te gebruiken. Wanneer de VR-brillen kleiner en comfortabelere worden gaat deze manier van film kijken absoluut populair worden.

Netflix en Hulu komen met virtual reality-apps
Zowel Netflix als Hulu komen met apps die je in virtual reality films en series laat kijken. Dat opent de weg naar films die volledig in virtual reality zijn opgenomen en je zo midden in de actie plaatsen. In de Netflix-app word je in een virtuele, sfeervolle woonkamer geplaatst, met uiteraard posters van Netflix-series aan de muur. Vervolgens kijk je films en series op een 110-inch groot virtueel televisiescherm. Je waant je in je eigen thuisbioscoop. De apps van Netflix en Hulu werken onder meer op de nieuwe Samsung Gear VR, als ook op Oculus Rift.

Waarom VR-films kijken in plaats van op TV?
Wanneer je al een grote televisie hebt, kun je je afvragen wat hier de meerwaarde van is. Maar voor streamingdiensten is het tevens een eerste stap naar het produceren van films die helemaal voor virtual reality worden opgenomen, en waarbij je midden in de actie staat.
virtual reality films kijken op netflix

Waar vind ik 360-graden video's op Youtube?

Geniet met je VR-bril op van 360 graden- en VR-video's met ruimtelijke audio. Met ruimtelijke audio kunt je vanuit alle richtingen naar audio luisteren, net als in de echte wereld.

YouTube - trending 360 videos
YouTube - Immersive videos
YouTube - 360-graden video's

Voorbeelden van 360 graden filmpjes op Youtube

Op Youtube kun je leuke en interessante filmpjes bekijken zoals bijvoorbeeld beelden van Baron 1898, dé dive coaster van de Efteling. Beleef de vrije val van 37,5 meter elke keer vanuit een ander perspectief! Open de interactieve video via de YouTube-app voor Android en iOS. Swipe of draai je mobiele device rond om de rit in Baron 1898 vanuit elke hoek te beleven. Zo zie je ook wat er links, rechts, boven én onder je gebeurt! Mocht je geen VR-bril hebben, dan zijn ze ook gewoon te bekijken via een browser waarbij je de muis kunt gebruiken om rond te kijken in het filmpje.

Nog meer voorbeelden van VR-films

Hieronder enkele voorbeelden van VR-films:

Filmstudio's hebben korte VR-films beschikbaar gesteld om kijkers de gelegenheid te geven om deze nieuwe manier van film kijken te ervaren. Speciale virtual reality trailers en bonusmateriaal zijn door onder andere Twentieth Century Fox, Lionsgate, Disney, Marvel en Warner Brothers als VR video's vrijgegeven. Hieronder enkele films die je kunt beleven in VR:
VR-film 'Missie Aarde'
De VPRO heeft een speciale VR film gemaakt voor de tv-serie Missie Aarde, waarbij je de ruimte ingeschoten wordt! De vr-film kun je hier bekijken en je kunt hem zelfs downloaden op je telefoon via de VPRO VR app.
VR-Musical The Lion King
Deze virtual reality ervaring is opgenomen op Broadway en biedt de kijkers een nieuw perspectief op The Lion King's iconische openingsnummer, 'Circle of Life. "

Wordt VR live streaming het uitzenden van de toekomst?


Virtual Reality live streaming is de manier waarop we live evenementen gaan meebeleven. Met deze nieuwe technologie is een nieuwe vorm van 360 graden uitzenden mogelijk: stereoscopische 360 ° inhoud streamen met VR gaat zeer zeker  een nieuw niveau van beleving en productiemogelijkheden bieden.

Met VR live streaming kunt je via een VR-bril meekijken naar de nieuwste films of live sportwedstrijden bekijken. Hoe mooi is dat om toch het live gevoel te beleven van een live concert, theater of voetbalwedstrijd. Het enige wat je hoeft te doen is op je smartphone op zoek te gaan naar het juiste platform of provider dat live streaming ondersteunt.
Lees verder
VR-film 'Real Memories'
In de MINI VR-film “Real Memories” probeert Max in een mysterieuze weg zijn verleden te ontdekken.
vr film kijken virtual reality bril
VR animatie films
Pearl is de eerste VR productie die genomineerd is voor een Oscar: de VR animatie voor beste korte animatiefilm. Bekijk de VR-animatie op Youtube of download de Spotlight app voor de 3D versie.
virtual reality films downloaden en kijken met een virtual reality headset
virtual reality bril top beste
beste vr-bril nederland en belgie
goedkoop vr-bril
VR-brillen
VR-brillen
VR-brillen

Virtual Reality bioscoop


Met behulp van de moderste Virtual Reality technieken ontdek je in The VR Room hoe indrukwekkend storytelling met VR kan zijn. Zo word je in een heftige actiescène gedropt, terwijl de kogels je om de oren vliegen. Je voelt je letterlijk het middelpunt van alle actie. Dankzij de hoge kwaliteit VR headsets van The VR Room voelt de actie levensecht aan. Ontdek op welke manier VR de wereld van de film op zijn kop gaat zetten.
Films en seriesFilms en series
vr film

Hoe worden Virtual Reality films gemaakt?


Het maken van films wordt geheel anders nu het publiek onderdeel van de acties geworden is. Er zijn speciale camera's nodig om films in virtual reality op te nemen.

Kenmerkend aan de opname apparatuur zijn de VR-camera's die alle kanten (360 graden) rond kunnen opnemen, ook omhoog en omlaag. Ze nemen aan alle kanten tegelijk op waardoor je meerdere acties kunt bekijken in een shot.

Verder is er een speciale programma nodig om de 360 graden beelden te bewerken. Je moet aan veel dingen denken tijdens het maken van een 360 graden film.
opnemen van VR film camera

Virtual reality 360 graden video en VR-filmpjes kijken op Youtube

 

Hoe kan je een VR-video's kijken via Youtube? Dit gaat vrij eenvoudig:

Hoe kan ik VR-video's en filmpjes maken en uploaden?

 

Vraag je je af hoe je je eigen 360 VR-video film kan maken? De beste manier om 360 video’s te maken is door simpelweg hiermee te experimenteren. Ga daarbij uit van de volgende 3 stappen:

 

Voorbeeld van een 360 graden VR filmserie op Netflix

Zin om echt te bibberen? Met dit virtual reality-filmpje kom je terecht in het huis van de familie Beyer uit de serie 'Stranger Things'.
Speciaal voor fans van de serie die de echte bovennatuurlijke belevenis willen meemaken, ontwikkelde Netflix dit 360 graden-filmpje waarin je niet meer op veilige afstand bent van de ’vreemde dingen’ die in de serie gebeuren. Pak je VR-bril erbij en loop rond in het huis van de familie Beyer.

VR 360 graden video en films kijken via downloaden van VR apps

 

Er zijn diverse apps te downloaden in de android of iOS app store waarmee je op je smartphone VR-bril naar virtual reality video's en films kunt kijken. Een mooi voorbeeld is de app Google Spotlight Stories: een platform voor VR-avonturen. Verhalen in 360° voor mobiel, mobiele VR en volledige VR-headsets.

Alle blogs over VR-brillen

Hoe kan ik VR-video's en filmpjes maken en uploaden?


Vraag je je af hoe je je eigen 360 VR-video film kan maken? De beste manier om 360 video’s te maken is door simpelweg hiermee te experimenteren. Ga daarbij uit van de 3 stappen. Lees verder
Het maken van films wordt geheel anders nu het publiek onderdeel van de acties geworden is. Er zijn speciale camera's nodig om films in virtual reality op te nemen. Kenmerkend aan de opname apparatuur zijn de camera's die alle kanten (360 graden) rond kunnen opnemen, ook omhoog en omlaag.

Overzicht van de beste 360 graden camera's

Meer informatie over virtual reality en VR-video en -films:
VR-films, VR-video camera's, VR-filmpjes maken

Wat is de meest geschikte VR-bril om VR Films en TV te kijken?


De nieuwe VR-bril Oculus Quest 2 is een standalone virtual reality headset en een update van de vorige versie van de Quest. De resolutie is zo goed dat het voor het kijken van films bijna net zo handig is als voor het spelen van games.

Het klinkt wellicht niet logisch om een scherm op je gezicht wilt hebben terwijl je een hele film kijkt, maar je wordt hierdoor wel gemakkelijk ondergedompeld en volledig afgezonderd van de wereld om je heen, en alles wat je kunt zien is dit enorme scherm en een kristalhelder beeld voor je. Een paar oordopjes van hoge kwaliteit is alles wat je echt nodig hebt om de ervaring compleet te maken. Als je een film op de Quest bekijkt, heeft deze niet alleen het formaat van een IMAX met geluid via oordopjes, maar beweegt hij ook met je mee. Draai je hoofd in een willekeurige richting en voel je op alle mogelijke manieren op je gemak, en het scherm blijft recht voor je gezicht. De Quest 2-batterij gaat ongeveer drie uur mee tijdens het tv-kijken, wat voldoende tijd is om ten minste één film te bekijken. Met de Elite Strap en batterijaccessoire die Oculus verkoopt, kun je dat verlengen tot wel zes uur.

Kan je Netflix en Youtube kijken met Oculus Quest 2?


Ja, dat is mogelijk. Netflix en YouTube hebben beide native apps op de Oculus Quest 2 die een geweldige bioscoopervaring bieden, maar je kunt ook naar andere streamingdiensten bekijken zoals Hulu en HBO Max via de Oculus-browser of Firefox Reality.

Hoe werkt het bekijken van een VR films met een VR-bril?

 

Het kijken van een film met een virtual reality-bril is een bijzondere ervaring omdat het lijkt dat je echt in de bioscoop of zowaar in de film zelf aanwezig bent. Deze beleving krijg je omdat het beeld zo dicht via de VR-bril getoond wordt. Speelfilms zijn daarmee levensecht te bekijken, je kunt zelfs kijken vanuit een bioscoop-zitplaats. Het leuke is dat je zelf de regie in handen hebt: als drager van de bril bepaal je zelf de beelduitsnede en heb je daarom het gevoel dat je zelf ter plekke bent. Zeker als het geluid zich ook aanpast aan je bewegingen.

 

Virtual Reality geeft de controle aan de kijker: "In tegenstelling tot een regisseur die selecteert wat jij ziet, kun je nu zelf bepalen waar je naar kijkt."

 

 

Hoe kun je VR-films bekijken?

 

Om een VR-film of video te bekijken heb je een VR player nodig zoals bijvoorbeeld de virtuele movie app van Oculus (Cinema) van Samsung. Je kunt hiermee elk videobestand op een groot scherm in een van vier verschillende bioscopen afspelen. Hiermee maak met een VR-bril op een thuisbioscoop: eenvoudig films kijken alsof je naar een groot scherm zit te kijken. Thuis of onderweg kan je dan ongestoord kijken naar films of televisie.

 

Een andere VR player-app voor smartphone VR-brillen is Irusu VR Cinema Player waarmee je films, mobiele video's, WhatsApp-video's enz. kunt bekijken. Deze VR Theatre-speler voor virtual reality-video's bevat een 360-videospeler (of 360-filmspeler) en een vr 3D SBS-filmspeler, afgezien van de reguliere 2D vr-speler. De optie Stoelkeuze geeft de gebruiker een goede optie om de film vanuit verschillende hoeken en schermformaten te bekijken met de meeste indruk.

 

 

Tips voor een geweldige VR-film ervaring

 

Hoe zorg je ervoor dat je optimaal van een VR-film kunt genieten? Hieronder 6 tips voor de beste VR-film experience:

 

 

 

 

Welke VR bril om een VR-film en -video te kijken?

 

Er zijn vele VR brillen te koop die geschikt zijn om VR films mee te kijken. De mobiele VR-brillen bieden over het algemeen een mindere kwaliteit en comfort. De wat duurdere VR-brillen die gekoppeld zijn aan een console of PC, hebben veelal een betere beeldkwaliteit en mogelijkheden. Afhankelijk welk type je koopt zul je andere software moeten gebruiken, bij smarthone vr-brillen zijn deze te downloaden in de bekende stores.

Wil je een keuze maken in de aanschaf van een VR-bril en wil je tips bij het kopen hiervan? Op dit moment zijn er een aantal virtual reality headsets die in aanmerking komen voor de beste VR-bril van 2020:

 

Oculus Quest 2

PlayStation VR

Oculus Rift S

Valve Index

 

Wil je weten wat de top 10, best beoordeelde of meest bewaarde VR-brillen die te koop worden aangeboden? Klik dan op een van onderstaande buttons.

 

STAR WARS 360 VR
SCHOOL OF ROCK: The Musical
Overzicht van gerelateerde blogs:

De ultieme gids met uitleg en tips voor Virtual Reality-films (VR-films)


In bioscoop-formaat scherm vanaf de bank in je woonkamer kijken naar een film in virtual reality (VR). Dat kan met behulp van de VR-bril! Als de film is 360 graden is opgenomen kun je letterlijk in de film stappen en deel uitmaken van er in de film afspeelt. En je bepaald zelf waar je naar kijkt. Dit is nog maar het begin een revolutie in de filmindustrie en de diverse VR-films zijn inmiddels uitgebracht.

Films kijken in een virtuele thuisbioscoop via Oculus Quest VR-bril


Met virtual reality bril van Oculus Quest beleef je films op een groot virtueel scherm, of dat nu op de bureaustoel, de bank of in bed is. Als je geen projector of grote tv hebt, thuis weinig ruimte hebt of niet alleen in de woonkamer van klassieke media wilt genieten, kun je Oculus Quest gebruiken om een ??virtuele thuisbioscoop te simuleren en te genieten van films en games in een indrukwekkend groot formaat. Het beeldscherm van de Oculus Quest 2 is hier bijzonder geschikt voor vanwege de hoge resolutie van 1.832 x 1.920 pixels per oog. Het VR-scherm komt niet helemaal in de buurt van de scherpte en beeldkwaliteit van een hoogwaardige monitor, televisie of projector, maar is bijzonder groot en mobiel.
Oculus Quest 2 - 64 GB

Oculus Quest 2 - 256 GB


€ 349,00

€ 449,00

Oculus Quest 2 - 64 GB

Oculus Quest 2 - 256 GB


€ 349,00

€ 449,00

Wat is het verschil tussen een VR-film en 3D-film?

 

Een 360°-film is iets dat 2D is gemaakt en waar je je geheel om je heen kunt kijken. Dit betekent dat hoewel het je omringt, je niet in staat zult zijn om diepte te zien zoals je dit beleeft met een VR-bril. Dit is nog steeds erg meeslepend en leuk om naar te kijken, maar is lang niet hetzelfde als de 3D-films. 3D-films zijn veel inclusiever en meeslepender. Als je geen echte diepte kunt zien is de kans groot dat de film is gefilmd met het oog op 360° en niet voor volledige 3D-onderdompeling.

Kan je samen met anderen tegelijkertijd een VR-film kijken?


Het leukste aan films kijken op VR is het sociale aspect: met andere mensen naar de bioscoop kunnen. Er zijn zelfs virtuele groepen waar je bij kunt aanhaken om samen films en series te kijken. Hier kun je nieuwe vrienden ontmoeten en samen naar je favoriete programma’s of films kijken. Met VR dompel je jezelf onder in elke omgeving: een gezellig huis, een grote bioscoop of desnoods op de maan. Je kunt virtuele popcorn, virtuele drankjes bestellen en virtuele high-fives geven met andere mensen. Bovendien kun je 3D-films kijken die je op een normale tv niet kunt bekijken. Oftewel: over het algemeen is het kijken naar een film in VR een zeer leuke ervaring met name ook vanwege het sociale aspect.

Link naar overzicht van Virtual Reality films


Op wikipedia is een overzicht opgenomen van alle Virtual Reality films. Uiteraard staat hierbij de VR film Henry, een van de eerste en bekende VR movie uit 2015.
vr-films
Virtual Reality-films
(VR-films)
virtual reality films movies met een vr headset
alles wat je wilt weten over de Virtual Reality-Bril
VR-bril.info

VR-bril.info is een onafhankelijke informatiesite over virtual reality brillen. Heb je vragen, suggesties of opmerkingen. Mail ons op: contact@vr-bril.info