vr-bril PSVR playstation ps4 ps5
playstation vr vr-bril spellen PSVR

Sony PlayStation VR games (PSVR games)


Voor de PlayStation VR-bril zijn speciale games ontwikkeld. Sinds de lancering van de PlayStation VR zijn er diverse PS4 VR-games beschikbaar zijn. Dit zal de komende jaren nog flink toenemen.
Het is goed te weten dat bij de meeste VR-spellen een PlayStation Camera nodig om de VR-games te kunnen spelen
.

Hieronder enkele voorbeelden van PS4 VR-games. Een game die geheel VR ondersteunt wordt is Gran Turismo Sport: een populair autorace-game dat exclusief voor de PlayStation 4 is uitgekomen. Het spel is volledig compatibel met Sony's aanstaande virtual reality headset. Wil je alvast een voorproefje hoe de VR-games er op de PlayStation VR er uit ziet? Klik dan op onderstaand filmpjes.
psvr games
psvr games
psvr games
psvr games

Alle informatie over de PlayStation VR-bril (PSVR 2)


De Sony PlayStation VR bril is al enkele jaren in Nederland en Belgie te koop en inmiddels zijn er wereldwijd enkele miljoenen PS4 VR-brillen verkocht. Om optimaal gebruik te maken van de headset moet je ook de beschikking hebben over een PlayStation Camera. De headset werkt in combinatie met de PlayStation 4. Hieronder meer informatie over de PlayStation VR-bril.

Wat zijn de kenmerken van de Sony PlayStation VR bril?

Met de Playstation VR virtual reality gaming-bril beleef je games alsof je er middenin zit. De bril laat je op een geheel nieuwe manier games ervaren waarbij jij als speler bijna letterlijk deel uit maakt van de actie. Met een helder OLED-scherm wat zorgt voor een vloeiend beeld van 120 Hz heb je 360 graden zicht om je omgeving te verkennen. De PS VR gamebril beschikt bovendien over 3D-audio waardoor het geluid ook met je meedraait als je om je heen kijkt.
De PlayStation VR is verder voorzien van handige en leuke functies, met het PlayStation VR Social-scherm kun je vrienden laten zien wat jij ziet, direct op de televisie en met de Cinematic Mode kun je ook spellen en films afspelen die niet specifiek voor de PS VR ontwikkeld zijn. Het enige wat je nodig hebt om de PlayStation VR te gebruiken is natuurlijk een PlayStation 4 met DualShock 4- of PlayStation Move-controller en de PlayStation Camera.

Minimumleeftijd: Omdat de VR technologie relatief nieuw is en er nog niet veel onderzoek beschikbaar is naar de lichamelijke effecten bij jongere kinderen, houden veel fabrikanten een veilige minimumleeftijd aan van 12 of 13 jaar. Een van de redenen hiervoor is dat de schermen van VR brillen zeer dicht op je ogen zitten en er is nog niet voldoende bekend over de mogelijke gevolgen hiervan bij zeer jongere kinderen.


PlayStation VR: specificaties


Scherm: 5.7 inch OLED-scherm, 360 graden zicht
Resolutie: 1920 x 1080
Refresh rate: 90hz, 120 hz
Gezichtsveld: 100 graden
Koptelefoon: niet ingebouwd, 3D audio-ondersteuning
Microfoon: ja, ingebouwde microphone
Besturing: Playstation move, DualShock 4-controller
Sensoren: Accelerometer, gyroscope, PlayStation Eye-camera trackingsysteem
Aansluitingen: HDMI, USB2.0/3.0Wat kost een PlayStations VR (PSVR2)?


Wat heb ik nodig om virtual reality games te kunnen spelen op de PlayStation en wat is de prijs? Hieronder een overzicht van kosten van een PSVR-bril:

Komt de nieuwe Sony PSVR tegelijk uit met de PlayStation 5?


Sony heeft al aangegeven dat het onwaarschijnlijk is dat de PSVR tegelijk met de PS5 verschijnt.

Volgens het rapport van de Sony insiders komt de nieuwe VR-bril niet op de markt met de PlayStation 5 (release eind 2020). Sony-medewerker Mallinson gaf hier eerder redenen voor: 'Er is geen reden om ze [nieuwe VR-bril] tegelijk met de nieuwe console te lanceren. Je moet dat kopen en dan dat - we willen dit bericht niet verzenden. ”Dus we kunnen ten vroegste in 2021 een PSVR 2 verwachten, zo niet later. Drie jaar na de PlayStation 4 kwam de eerste VR-bril van Sony.
De huidige PSVR zal compatibel zijn met de PlayStation 5, die ook spreekt voor een langere overgangsperiode naar een mogelijke opvolger.Wat is de prijs van de Sony PSVR en PlayStation 5 samen?


Sony heeft al aangegeven dat het onwaarschijnlijk is dat de PSVR tegelijk met de PS5 verschijnt. De PS5 is al wel te koop.

De PlayStation 5 is te koop voor circa 400 euro. Hieronder enkele online shops waar de PS5 te koop is en tegen welke prijs:

Werken huidige PlayStation VR brillen met de PS5?

Alle bestaande versies van de PlayStation VR zullen compatibel zijn met de next-gen console. Of er bij de lancering een nieuwe PlayStation VR 2 komt, is momenteel onduidelijk. Lees verder


Meer informatie Sony Playstation VR-bril


Handleiding en instructies PlaystationVR

Maak je klaar voor virtual reality en ga nog meer op in je ervaring met ons assortiment PlayStation VR-accessoires en -randapparatuur. Meer info: PlayStation VR accessoires
VR-bril PlayStation 5 krijgt oledscherm met hdr-ondersteuning
29/10/2021
Sony heeft ontwikkelaars geinformeerd over de volgende PSVR-bril voor de PlayStation 5. Daarin werden verschillende details over de headset gedeeld, onder andere dat de headset beschikt over een oledscherm met resolutie van 4000x2040 pixels, ofwel 2000x2040 pixels per oog. De virtual reality bril zou verder hdr-ondersteuning bieden. De gebruikte lenzen krijgen volgens PSVR Without Parole een gezichtsveld van 110 graden. YouTube-gebruiker PSVR Without Parole berichtte dat Sony onder andere nieuwe specificaties over de komende headset vrijgaf.

Nieuwe Playstation VR games
07/06/2021
Er komen weer nieuwe virtual reality games uit voor de PSVR zoals: Arashi: Castles of Sin, Winds & Leaves, After The Fall, Fracked, Wanderer, Sniper Elite VR, Puzzle Bobble 3D: Vacation Odyssey. Meer VR games voor Playstation VR
PSVR2: Sony kondigt 'verbeterde' PlayStation VR voor PS5 aan
16/05/2021
sony zegt dat het PlayStation VR-systeem van de volgende generatie een verbeterd gezichtsveld zal hebben en critici van het huidige apparaat de zwijgzame opstelling zal hebben. De VR-bril wordt ook geleverd met een nieuwe controller die is geïnspireerd op de DualSense-gamepad van de PS5.
PSVR kreeg te maken met kritiek over de vele kabels en adapters die het nodig had. De nieuwe versie, PSVR2, werkt met een enkele kabelverbinding, waardoor je minder rommelig kunt spelen.
Het zal naar verwachting ergens in 2022 in de schappen liggen, maar er zijn nog geen games voor aangekondigd.

Nieuwe Playstation VR-bundel geleverd met PS5-adapter
09/11/2020
Wil je een Playstation VR met PS5 gebruiken, dan heb je een adapter nodig voor de oude Playstation camera. Sony bevat nu twee nieuwe Japan-bundels. De eerste bundel, genaamd 'Variety Pack', wordt geleverd met een VR-bril, de Playstation-camera, twee Move-controllers en vier VR-games: platformgame Astro Bot Rescue Mission (test), het bal-epische Blood & Truth (test), de golfsimulatie Everybody's Golf VR en de Playstation VR Worlds-gamecollectie. De tweede bundel is bedoeld voor koopjesjagers en bevat alleen de basisbenodigdheden: een Playstation VR en Playstation camera inclusief de Playstation VR Worlds standaard inbegrepen.

PlayStation 5 draait de meeste PlayStation 4-games
10/10/2020
De meeste PlayStation 4-games kunnen straks ook worden afgespeeld op de PlayStation 5. Sony bevestigt dat het overgrote merendeel van de meer dan vierduizend PS4-games straks speelbaar is op PS5-spelcomputers.

Hitman 3 in Virtual Reality via PlayStation VR
15/08/2020
Hitman 3 is aan het begin van volgend jaar te spelen via PlayStation VR. Dit maakte Sony bekend tijdens haar State of Play-event. Het zal gaan om de complete World of Assassination trilogie waar Hitman 3 uiteraard deel van uit maakt. Meer

Sony introduceert voetcontroller voor PlayStation VR-games
04/06/2019
Sony introduceert een nieuwe manier om PlayStation VR-games te besturen. Met de 3dRudder-controller kunnen spelers hun voeten gebruiken voor meer dan dertig virtual reality-games bij lancering. De voetcontroller moet intuïtieve besturing mogelijk maken in vr-games doordat de speler het platform met ronde onderkant tilt met de voeten. De richting waarop de controller wordt bewogen, bepaalt de richting van de beweging in de game. Hiernaast is de snelheid van de in-game beweging afhankelijk van hoe ver de voetcontroller wordt ingedrukt. De 3dRudder wordt aangesloten met een USB-kabel in de PlayStation 4 en kan in combinatie met PlayStation Move-controllers, de PS VR Aim-controller (geweer) en de DualShock 4. De voet-controller is te koop voor circa 120 euro.

PlayStation VR is meer dan drie miljoen keer verkocht
21/11/2018
Wereldwijd zijn er inmiddels meer dan drie miljoen exemplaren van de PlayStation VR verkocht. De Virtual Reality headset verscheen in oktober 2016 en kostte geruime tijd 399 euro, al zijn er tegenwoordig regelmatig deals en bundels beschikbaar. De vr-bril / -helm kan tegenwoordig voor circa 299 euro gekocht worden. Meer


VR-bril PlayStation: 130 nieuwe VR games aangekondigd
15/12/2017
De PlayStation VR, de VR-bril van Sony's  is twee miljoen keer verkocht. Al die twee miljoen bezitters hebben bij elkaar zo'n 12,2 miljoen games voor het apparaat gekocht. Sony heeft overigens aangekondigd dat er zo'n 130 VR games in de pijplijn zitten voor komend jaar. De PS console heeft inmiddels de 70,6 miljoen verkochte aantallen aangetikt.

Survival game Eden Tomorrow aangekondigd voor 2018
08/11/2017
Lange tijd was het stil over het science fiction-avontuur van de Duitse studio Soulpix. In 2018 begint de PSVR eindelijk met dinojagen. Het is bijna twee jaar geleden dat de ontwikkelingsstudio Soulpix voor de eerste keer haar overlevingstitel EDEN presenteerde. Daarin moeten spelers op een buitenaardse planeet te midden van enorme, dinosaurusachtige wezens overleven. Sommigen van hen zijn ongevaarlijk, anderen willen ons als tussendoortje opeten.
Lees meer ..

nieuwe PSVR game Everest VR
01/11/2017
Everest VR is nu beschikbaar op de Playstation VR. Het spel is 5 dagen geleden aangekondigd door developers van Solfar Studios en schijnt tot een van de beste VR spellen te behoren. In deze review worden alle features en ervaringen van dit spel geanalyseerd. Dit gebeurt aan de hand van reeds bestaande beoordelingen en Youtube filmpjes.

16 gratis PlayStation VR spellen, ervaringen en demo's
17/10/2017
Sinds de lancering oktober vorig jaar heeft PlayStation VR de ogen van de gamers geopend voor de mogelijkheden van de virtuele wereld, waardoor we de gelegenheid hebben om dingen te ervaren die we nooit zouden hebben voorgesteld. Van het schieten van grote spinnen in Farpoint, om de Dark Knight zelf in Batman te worden: Arkham VR, en met je ergste angsten in Resident Evil 7 komen, komt PS VR je echt in een nieuw rijk. Bovendien hoef je je portemonnee niet echt te openen om van deze titels te genieten. Er is nu een overvloed aan gratis inhoud beschikbaar om u te ontdekken en te genieten - inclusief volledige spellen, VR-ervaringen en demo's.

Alles hieronder vermeld is gratis te downloaden vanaf PlayStation Store.

1. Call of Duty: Infinite Warfare Jackal Assault VR Experience
2. Spider-Man: Homecoming - Virtual Reality Experience
3. The Playroom VR
4. Invasion!
5. Kitchen (demo)
6. The Chainsmokers Paris.VR
7. Allumette
8. Joshua Bell VR Experience
9. Cyber Danganronpa VR The Class Trial (demo)
10. Ancient Amuletor (demo)
11. Hatsune Miku: VR Future Live
12. Lens for PS VR
13. Littlstar VR Cinema
14. PlayStation VR Demo
15. Tethered (demo)
16. VirZOOM Arcade
Star Wars Battlefront Rogue One: VR Mission

Bron: blog.eu.playstation.com
Meer info: store.playstation.com

PlayStation VR-bril krijgt upgrade
03/10/2017
De PlayStation VR krijgt een kleine designupdate waardoor de stereo-kabels in de headset zit verwerkt. De overige kabels zijn iets smaller gemaakt. De nieuwe Playstation VR heeft ook een nieuwe processor unit die het mogelijk maakt om HDR door te signaleren. Wanneer de “nieuwe” Playstation VR zal verschijnen is nog niet duidelijk. De prijs zal in ieder geval hetzelfde blijven.

Mantis VR hoofdtelefoon te koop als officieel PSVR accessoire
05/09/2017
De Bionik Mantis VR, een geïntegreerde hoofdtelefoon voor de PlayStation VR, zal als een officieel PlayStation accessoire naar Europa komen. De Mantis VR voegt aan bestaande PlayStation VR’s een geintegreerde hoofdtelefoon toe die sterk vergelijkbaar is met die van de Oculus Rift (of recentelijker, de Vive Delux Audio strap). Voordeel is dat gedoe met oordopjes of een losse (Bluetooth) hoofdtelefoon voor PSVR-bezitters definitief tot de verleden tijd moeten behoren. Hoewel de Mantis VR in ieder geval in de VS gelanceerd zou worden, was het nog onduidelijk of het product ook in de Europese schappen zou komen te liggen.

Een miljoen PlayStation VR-brillen verkocht
09/06/2017
Sinds de lancering in oktober vorig jaar zijn er meer dan een miljoen PlayStation VR-brillen verkocht. Sony is hiermee de tweede leverancier van VR-brillen. De eerste positie wordt ingenomen door Samsung. Volgens The Verge staan er wereldwijd een miljoen PlayStation VR-brillen in de markt en dat . dat de verkoop van PSVR dit jaar verder door zal stijgen. Overigens is op het gebied van Virtual Reality de Gear VR van Samsung het best verkocht: deze vr-bril ging meer dan vijf miljoen keer over de toonbank.

360-gradenvideo's van YouTube kijken met PlayStation VR
04/02/2017
Sony heeft voor de PlayStation VR een update uitgebracht die ondersteuning toevoegt voor 360-gradenvideo's van YouTube. Met de VR-bril van PlayStation kun je daarmee kijken naar alle beschikbare 360-gradenvideo's op YouTube. Tot nu toe liet PlayStation VR gebruikers streams en video's bekijken alsof er een groot virtueel scherm voor hun ogen werd geprojecteerd. Nu is het dus mogelijk om video's van YouTube die dit ondersteunen, ook in 360 graden te bekijken.

VR-game Call of Duty wordt gratis voor alle PS4-gamers
04/11/2016
De VR-game die hoort bij het nieuwe Call of Duty-deel, Jackal Assault, is gratis beschikbaar voor PlayStation 4 bezitters. In Jackal Assault nemen spelers plaats in de Jackal, een straaljager. De game wordt gespeeld met de VR-bril PlayStation VR.

Verkoop PlayStation VR in de Benelux begonnen
13/10/2016
Sony is begonnen met de verkoop van de Playstation VR. De VR-bril van Sony werkt in combinatie met alle varianten van de PlayStation 4 en kost 400 euro. Bij de headset moet wel los een camera worden aangeschaft. De PlayStation VR kost 398 euro. In de doos bevindt zich de vr-bril, de extra processoreenheid, oordopjes, een hdmi-kabel, usb-kabel, voedingskabels en een adapter om de headset aan te sluiten.

Vraag naar PlayStation VR onduidelijk
29/09/2016
De PlayStation VR wordt door Sony op 13 oktober gelanceerd, maar PlayStation-topman Shuhei Yoshia zegt nog altijd niet zeker te weten hoe groot de vraag naar de VR-bril zal zijn. In gesprek met Bloomberg vergelijkt hij de introductie van de PSVR met de lancering van de originele PlayStation wat betreft de impact die het apparaat kan hebben op de markt. De analisten zeggen dat Sony in 2017 meer dan drie miljoen exemplaren kan verkopen, vanwege een aantrekkelijke prijs ten opzichte van de concurrentie, evenals games die exclusief beschikbaar zijn voor de PlayStation 4. Bij de Buitenlandse retailers als GameStop en Amazon raakten de pre-orders in slechts enkele minuten uitverkocht, hoewel het niet geheel duidelijk is hoeveel exemplaren er werden aangeboden. In Nederland is het nog altijd mogelijk om een pre-order te plaatsen voor 399 euro.

Sony komt met Move Twin Pack voor PlayStation VR-games
26/09/2016
Veel spellen van de PlayStation VR zijn gebouwd om bestuurd te worden met Sony's Move-controller en voor titels als Batman: Arkham VR heb je zelfs twee van deze lichtgevende staven nodig. Speciaal voor deze spellen komt Sony met een PS Move Twin Pack. Deze bundel is verschenen op de website van EB Games Australia en kost daar 119,95 Australische dollar, wat neerkomt op zo'n 81 euro. Het PS Move Twin Pack verschijnt op 13 oktober, gelijktijdig met de PlayStation VR.

PlayStation 4 PRO moet concurreren met pc
18/09/2016
PlayStation 4 PRO moet concurreren met de pc. Dit heeft Sony Interactive Entertainment bekend gemaakt tegenover de Amerikaanse website The Guardian. Met de PlayStation 4 PRO wil hij voorkomen dat console gamers halverwege een consolegeneratie overstappen naar bijvoorbeeld de pc. De PS4 PRO is goed te combineren met de VR-bril van Sony die 13 oktober beschikbaar komt. De PlayStation 4 PRO verschijnt 10 november aanstaande en gaat 400 euro kosten.

PlayStation 4 Pro vanaf 10 november te koop
08/09/2016
Sony heeft de PlayStation 4 Pro aangekondigd. Het is een krachtiger versie van de PlayStation 4, die naast het huidige model op de markt zal komen. De PS4 Pro kan games in 4k-resolutie weergeven en ondersteunt hdr-weergave. De gpu is ruim 2x zo snel als die van de PS4. Ook verbetert de PS4 Pro de VR-ervaring van PS VR, met scherpere beelden en een hogere beeldsnelheid. Die zaken zijn bij virtual reality belangrijk omdat beelden dan realistischer ogen. De PS4 Pro kan naast games ook video's in 4K en HDR tonen, en krijgt daarvoor onder meer nieuwe apps van YouTube en Netflix die voor zulke video's geschikt zijn. Netflix maakt al enkele van zijn series in 4K en HDR. De PS4 Pro is echter niet geschikt voor 4K Blurays.De PlayStation 4 Pro is dikker dan het normale model en heeft een uiterlijk dat bestaat uit drie 'lagen', waar de reguliere PS4 twee van die lagen heeft. De PS4 Pro is vanaf 10 november beschikbaar voor 399 euro, dezelfde prijs als de PS4 toen die voor het eerst beschikbaar kwam.

PlayStation 4 Slim vanaf 15 september te koop
08/09/2016
Sony heeft de reguliere PS4 in een dunner jasje gestoken. De PS4 Slim is op zijn zichtbaar verminderde dikte even groot als de huidige PS4, en net zo snel. De PS4 Slim gaat in de meeste landen op 15 september in de verkoop, vanaf 299 euro. De PS4 Slim ondersteunt 5Ghz voor WiFi en komt met een vernieuwde DualShock 4 met een extra lightbar op het touchpad. De batterij van de controller is 1.000 mHA, wat 200 mHA meer is dan de huidige DualShock 4. De mogelijkheden tot het aansluiten van de controller bestaat bij de PS4 Slim uit twee opties, respectievelijk Bluetooth of USB. Verder is de PS4 Slim natuurlijk smaller en kleiner dan de huidige PlayStation 4 en de PS4 Slim verbruikt minder energie.

PlayStation VR moet zittend worden gebruikt
14/08/2016
De VR-bril van PlayStation 4 vereist ongeveer 5,5 vierkante meter aan ruimte en is zo ontworpen dat spelers zittend kunnen gamen, zo blijkt uit een support document op de officiële website van Sony. De PlayStation VR maakt gebruik van 3D-vision-technologie omdat er individuele verschillen zijn bij het ervaren en het bekijken van 3D-graphics tijdens het dragen van een VR-headset, raden wij iedereen aan om PlayStation VR eerste te proberen bij een winkel of een evenement voordat je de headset aanschaft, aldus de handleiding. Sony schrijft dat de PlayStation VR geschikt is voor gebruikers van 12 jaar of ouder. Kinderen onder de 12 jaar volgens Sony wordt afgeraden een VR-bril te gebruiken.

Nieuwe versie PlayStation 4 wordt begin september onthuld
13/08/2016
De nieuwe versie van de PlayStation 4, met betere hardware en ondersteuning voor 4K-gaming, wordt op 7 september onthuld in New York. Eerder bevestigde Sony al dat er wordt gewerkt aan een verbeterde versie van de console, met de codenaam PlayStation 4 Neo. De 'normale' PlayStation 4 blijft ook in de verkoop en alle games zullen ook nog op het oudere model werken. Op de Neo zal het echter mogelijk zijn om games in ultra hd-resolutie en met betere graphics te spelen. De Neo zal duurder worden dan de huidige PS4, al is nog niet bekend hoe groot het prijsverschil zal zijn. Na de onthulling in september gaat het apparaat vermoedelijk nog voor de feestdagen in de verkoop en waarschijnlijk gebeurt dit tegelijk met de VR-bril PlayStation VR, die op 13 oktober verschijnt.

PlayStation VR verkrijgbaar vanaf 13 oktober
14/06/2016
Tijdens de E3 gamebeurs heeft Sony aangekondigd de PlayStation VR-bril op 13 oktober uit te brengen in de VS en in Europa. Deze kost los 399 euro en is ook verkrijgbaar in combinatie met twee Move-controllers en een camera voor 499 euro. Ook werd bevestigd dat er voor het einde van het jaar vijftig games beschikbaar moeten komen. Sony presenteerde geen nieuwe informatie over zijn PlayStation 4 Neo.
Racespel met volledige PlayStation VR ondersteuning
25/05/2016
Het racespel Gran Turismo Sport komt op 16 november exclusief voor de PlayStation 4 uit. Het spel is volledig compatibel met Sony's virtual reality headset en zal de showcase zijn voor Sony wat betreft virtual reality gaming.

Sony PlayStation VR pre-orders
21/04/2016
Het is al mogelijk om een pre-order voor de PlayStation VR te plaatsen, zodat je er zeker van kan zijn dat je de headset op de dag van release in huis ontvangt. Het gehele PlayStation VR-pakket bestaat uit de headset, de processor unit, stereo oordopjes, hdmi-kabel, usb-kabel, stroomadapter en een kabel om de headset te verbinden.

Sony kondigt PlayStation VR-bundel aan
30/11/2015
Sony heeft een bundel bestaande uit de PlayStation VR-headset, PlayStation Camera, twee Move-controllers en de game VR Worlds aangekondigd. In de VS gaat de set (Sony PlayStation VR Launch Bundle) 499,99 dollar kosten. In Europa is de bundel nog niet aangekondigd maar waarschijnlijk zal tegen het einde van het jaar in Nederland te koop zijn voor circa 499 euro. De bundel bevat naast de VR-bril de Playstation Camera, die nodig is om games te kunnen spelen met de VR-bril. Ook zitten er twee Move-controllers in het pakket. Die zijn niet vereist, maar kunnen wel functionaliteit toevoegen aan PlayStation VR-spellen. Ook zal er een game in het pakket worden toegevoegd.

NIEUWS PlayStation vrbril

Alle informatie over de virtual reality bril Sony PlayStation VR bril

Meer reviews en informatie over de VR-bril PlayStation VR


Sony PlayStation VR review: Bekijk onderstaande reviews voor meer informatie.

Veel gestelde vragen (FAQ) over de PlayStation VR-bril


Hieronder feiten en antwoorden op veel gestelde vragen:

Wat is de PlayStation VR?

De Playstation VR is een virtual reality headset van Sony die uitsluitend samen met een PlayStation 4 te gebruiken zal zijn.

Virtual reality headset? Beter dan goedkope VR-brillen?

Ja en nee. Vrijwel alle goedkopere VR-brillen (pakweg €70 en minder) zijn op basis van Google Cardboard of maken in ieder geval gebruik van apps ontwikkeld voor Cardboard. Hoewel Google Cardboard  een VR-bril is, heeft deze een smartphone nodig voor beeld en de aansturing. De PlayStation VR heeft eigen displays met een hoge verversingsfrequentie en technologie aan boord voor nauwkeurige registratie van hoofdbewegingen. Daarnaast maakt PlayStation VR gebruik van betere optiek (lenzen) dan goedkope VR-headsets en wordt een een PlayStation 4 ingezet voor het renderen van de games. Een PS4 is uiteraard aanzienlijk krachtiger dan een smartphone. Door deze technische verschillen zal de PlayStation VR zowel comfortabeler als realistischer zijn dan Google Cardboard. Het verschil in de VR-ervaring is eigenlijk niet vergelijkbaar.

Wat kost de PlayStation VR?

In Nederland heeft de Playstation VR eerder een adviesprijs meegekregen van €399,99. Dit is uiteraard zonder de PlayStation 4 game console die nodig is om de Playstation VR te kunnen gebruiken. De prijs is de afgelopen jaren gedaald en momenteel kost een PSVR-bril minder dan 300 euro.

Is er een minimumleeftijd voor het gebruik van PlayStation VR?

Beta-versies van de PlayStation VR hadden een specieke waarschuwing die aangaf dat PlayStation VR niet geschikt is voor kinderen onder de 12 jaar. Dit zal vermoedelijk met praktische redenen (de grootte van het hoofd) te maken hebben.

Is de PlayStation VR net zo goed als de Oculus Rift of HTC Vive?

Deze vergelijking gaat beter op dan die met Google Cardboard, maar ook hierop is het antwoord “ja en nee”. Hoewel PlayStation VR een geweldige VR-ervaring biedt, zit de Oculus Rift en HTC Vive nog een niveau hoger. Vergeet echter niet dat deze VR-headsets grofweg het dubbele kosten en een recente high-end game-PC vereisen voor optimale prestaties.

Hoeveel ruimte heb ik nodig om de PlayStation VR te gebruiken?

Volgens het instructieboekje, is er een vrij vloeroppervlak (met andere woorden: vrij van objecten of obstakels) van 1,9 bij 3 meter nodig. De speler bevind zich dan, bij voorkeur zittend, middenin dit vlak. Dit is in de gemiddelde Nederlandse woonkamer natuurlijk lastig haalbaar, al vermoeden we dat Sony bewust wat extra ruimte aanhoud om zo eventuele materiële schade of letsel te voorkomen.

Hoe werken de controls in de VR-games? Heb ik speciale controllers nodig?

De meeste games kunnen gespeeld worden met de DualShock 4 controllers die bij de PlayStation 4 werden geleverd. Een klein deel van de games zal echter enkel met PlayStation Move controllers gespeeld kunnen worden. Over het algemeen is het wel aan te raden om games met PlayStation Move controllers te spelen; deze bieden voor virtual reality een comfortabeler en realistischer controle. Op de verpakking van de game zal worden aangegeven of de Move-controllers zijn vereist.

Kan je 360-graden foto's en video's bekijken met PS VR?

Dankzij de (gratis) update kan je met de PlayStation VR 360-graden-foto's en video's bekijken in de nieuwe virtual reality modus. De foto’s en video’s moet je eerst via een usb-stick naar de harde schijf van de spelcomputer kopieren. Om gebruik te maken van de nieuwe VR functies in de PS4 mediaplayer, moet je eerst je PS VR aansluiten op je PlayStation 4. Activeer de VR mode in het optiemenu van de mediaspeler, en de video of foto die je wilt bekijken met de PSVR. Naast de VR functies ondersteunt de PS4 mediaspeler nu ook FLAC audiobestanden. Dit zijn hoge resolutie audio bestanden. Non-FLAC audio bestanden van lagere kwaliteit worden opgeschaald tot een hogere kwaliteit die in de buurt komt van FLAC kwaliteit. Je muziek en andere audio fragmenten die je via de PlayStation mediaspeler beluistert, zijn dus van betere kwaliteit.

Er zijn nog meer opties met de PlayStation VR-bril: bekijk je video's en foto's in 360 graden via de PS4-mediaspeler. Sluit een USB-stick aan op je PS4 met de media van 360 graden die je hebt opgenomen met een camera die alle hoeken tegelijkertijd filmt. Selecteer 'VR-modus' in de opties van de mediaspeler en stap middenin al je afbeeldingen en video's. PS4 Pro-bezitters kunnen met hun PS VR headset ook video's afspelen in 4K-kwaliteit. Zo wordt het afspelen van zelfgemaakte video's en content van videostreamingservices een meeslepende belevenis.
Bron informatie: Sony PlayStation VR


Wat is Social Screen, Mirroring Mode en Seperate Mode?


Social Screen stelt gebruikers in staat om te spelen met hun familie en vrienden;
Mirroring Mode geeft het beeld van de VR-headset weer op een extern scherm;
Seperate Mode: de speler met de headset kan het in co-op of tegen andere spelers opnemen spelen op de televisie.
De VR-bril kan in de Cinematic Mode worden gebruikt om PlayStation 4 games, video’s en andere content weer te geven in een virtuele ruimte op een groot scherm van maximaal 226-inch op een afstand van 2,5 meter.


Kan ik al mijn huidige PS4 games in VR spelen?
Nee, vooralsnog zal de PlayStation VR enkel werken met games die hiervoor ontworpen zijn. Overigens zullen er ook games uitkomen waarin een klein deel met Playstation VR te spelen is, bijvoorbeeld enkele scenes.

Wat zijn de technische specificaties van PlayStation VR?
Display: OLED
Schermformaat: 5,7 inch
Schermresolutie: 1920 x 1080 (960 x 1080 per oog)
Vernieuwingsfrequentie: 120 Hz
Gezichtsveld: 100 graden
Sensoren: Acceleratiemeter, gyroscoop
Interface-verbinding: HDMI, USB
Overzicht van gerelateerde blogs:

Wat zijn de voor- en nadelen van de PlayStation VR bril?


Voordelen:
+ Met deze combinatie ben je goedkoper uit dan wanneer je de producten los aanschaft.
+ Met een verversingssnelheid 90 tot 120 Hz een vloeiende weergave van bewegend beeld.
+ Met een verstelbare hoofdband zet je de VR bril comfortabel op je hoofd.
+ De lenzen kun je eenvoudig verstellen.

Nadelen:
-  Voor de beste graphics is een PlayStation 4 Pro vereist.

Nieuwe VR-bril voor PlayStation 5 in 2022

Sony heeft bevestigd dat het werkt aan de volgende generatie van zijn PlayStation VR-systeem, met de eerste details over de nieuwe hardware die naar PlayStation 5 komt. De volgende generatie PlayStation VR biedt "dramatische sprongen in prestaties en interactiviteit" en "een nog grotere gevoel van aanwezigheid ”, zei Hideaki Nishino van Sony Interactive Entertainment op de PlayStation Blog.
PlayStation VR voor PS5 wordt ook geleverd met een nieuwe controller die is geïnspireerd op de DualSense van de PS5 en waarvoor slechts één kabel nodig is om aan te sluiten. "We gebruiken wat we hebben geleerd sinds de lancering van PS VR op PS4 om een ??next-gen VR-systeem te ontwikkelen dat alles verbetert, van resolutie en gezichtsveld tot tracking en invoer," zei Nishino. "Het maakt verbinding met PS5 met een enkele kabel om de installatie te vereenvoudigen en het gebruiksgemak te verbeteren, terwijl een high-fidelity visuele ervaring mogelijk wordt."

Nishino zei dat Sony werkt aan een nieuwe VR-controller die "enkele van de belangrijkste functies van de DualSense draadloze controller zal bevatten, samen met een focus op geweldige ergonomie." Het huidige PlayStation VR-systeem ondersteunt de DualShock 4- en PlayStation Move-controllers, een technologie die teruggaat tot het PlayStation 3-tijdperk.
Sony's next-gen PlayStation VR zal niet in 2021 worden gelanceerd, zei Nishino, maar bevestigde dat ontwikkelaars momenteel met vroege hardware werken.
De originele PlayStation VR werd in 2016 gelanceerd voor PlayStation 4 en het jaar daarop werd een meer gestroomlijnde versie van de hardware uitgebracht. De headset, oorspronkelijk geprijsd op $ 399, was een relatief goedkope, maar goed genoeg oplossing voor consoles, en Sony is door de jaren heen het platform blijven ondersteunen met nieuwe games. PlayStation VR wordt momenteel ondersteund op PlayStation 5, maar vereist een adapter om te gebruiken.
Bron: https://blog.playstation.com/2021/02/23/introducing-the-next-generation-of-vr-on-playstation/

Nieuwe VR-bril PlayStation 5 krijgt oogtracking

Met oogtracking kan de virtual reality headset registreren waar gebruikers naar kijken. Dat heeft als voordeel dat de bril delen van het scherm kan scherpstellen op basis van waar de drager naar kijkt. Het gebied daaromheen wordt in lagere resolutie weergegeven en is daarom waziger. Virtualrealityspellen worden hierdoor gedetailleerder zonder dat er veel krachtigere computers nodig zijn.
De bril krijgt een totale resolutie van 4.000x2.040 pixels krijgen, goed voor 2.000x2.040 pixels per oog. Dat is een flinke stijging ten opzichte van Sony's vorige VR-bril voor de PlayStation. Die had een resolutie van 1.920x1.080 pixels, of 960x1.080 pixels per oog. Hoe meer pixels, hoe scherper het beeld.

Nieuwe Sony VR headset heeft codenaam "Next-gen VR" (NGVR)

We weten al dat Sony heeft gewerkt aan een nieuw PSVR-model, vaak omschreven als PSVR 2. We zien nu echter berichten dat het bedrijf naar verluidt zijn next-gen VR-headset heeft laten zien tijdens een ontwikkelaarsconferentie. Dat is volgens een YouTube-kanaal met de titel PSVR Without Parole (https://www.youtube.com/watch?v=MnAOWbzBEco), dat beweert dat Sony meer details heeft gemorst over het aankomende apparaat, inclusief de officiële codenaam, specificaties, functies en gamestrategie. Sony's volgende VR-headset heeft naar verluidt de codenaam "next-gen VR" (NGVR), maar zal waarschijnlijk PSVR 2 heten wanneer deze wordt uitgebracht.
Verder zal de Sony PlayStation VR-bril de volgende features krijgen: passtrough modus, VR live streaming en bioscoopfuntie.

playstation 4 en 5 vr brillen kopen
playstation virtual reality prijs
vr-bril kopen ps4 ps5

PlayStation VR-bril - Coolblue NL:

PlayStation VR-bril - Coolblue BE:

PlayStation VR-bril - Mediamarkt:


€ 339,00

€ 339,00

€ 339,00


playstation 4 en 5 vr brillen kopen
playstation virtual reality prijs
vr-bril kopen ps4 ps5

PlayStation VR-bril - Coolblue NL:

PlayStation VR-bril - Coolblue BE:

PlayStation VR-bril - Mediamarkt:


€ 339,00

€ 339,00

€ 339,00

playstation vr bril
virtual reality bril van Playstation
Sony PlayStation
VR-bril
(PSVR 2)
alles wat je wilt weten over de Virtual Reality-Bril
virtual reality headset voor de PS4 en PS5
VR-bril.info

VR-bril.info is een onafhankelijke informatiesite over virtual reality brillen. Heb je vragen, suggesties of opmerkingen.