virtual reality bril bij sport evenementen

Sport beoefenen of sport kijken met een VR-bril

 

Een nieuwe dimensie aan het uitoefenen van sport: met een VR-bril op een nieuwe sport leren of je favoriete sport verder verbeteren. De komende jaren zullen er steeds meer apps en software beschikbaar komen.

En natuurlijk ook het sport bekijken wordt intenser: analiseer beelden of kijk live mee op vanaf de tribune maar dan virtueel met een VR-bril op zittend op je eigen bank thuis. Zie ook Live VR Streaming.

 

Voordelen en nadelen van Virtual Reality sporttraining

Met een VR-bril op kun je virtuele bergen beklimmen, verbluffende landschappen verkennen, inzoomen op elke locatie met virtuele Google Earth, en de lijst gaat maar door. Tegenwoordig is het moeilijk om op internet te zijn en geen nieuws te zien over de impact van VR op vrijwel elke branche. Voorheen was de VR-technologie voor het grootste deel gericht op gaming en entertainment. Er is een nieuwe golf en start-ups hebben besloten om de fitnessroute te gaan. Er gebeurde iets grappigs toen gamers games in VR begonnen te spelen: ze braken in het zweet tijdens het ontwijken, slaan en springen over denkbeeldige tegenstanders. Hierdoor kregen ze onbedoeld een training, waardoor het een onverwacht maar welkom voordeel van VR-gaming werd. Het belang van sporten kan niet genoeg worden benadrukt. Gewichtheffen, fietsen of joggen kan je redden van coronaire hartziekten, diabetes en andere aan obesitas gerelateerde onbehaaglijkheden.

 

De voordelen van sporttrainingsspellen zijn onder andere:

  • Volledige veiligheid van de spelers

  • Mogelijkheid om een ??toneelstuk vanuit elke hoek te bekijken

  • Betere analysecapaciteit

  • Mogelijkheid om zonder enig risico nieuwe spelen en strategieën uit te proberen

  • Hiermee kunnen fans deel uitmaken van de actie

 

De nadelen van virtual reality-training in sport zijn:

  • Er is echt geen vervanging voor de daadwerkelijke game-ervaring

  • Vereist aanzienlijke financiële investeringen

  • Maakt de sociale ervaring voor fans weg

 

VR sport interessant voor de fans en spelers

 

Het kopen van kaartjes voor een sportevenement kan duur zijn, vooral als u dicht bij de actie wilt zitten. Dankzij VR-technologie hoef je echter niet meer ter plaatse te zijn om de game te ervaren. De NBA werkt bijvoorbeeld al samen met NextVR om de games ook in virtual reality beschikbaar te maken op headsets zoals Playstation VR, Gear VR en anderen. Hierdoor kunnen fans op de zitplaatsen aan de rechtbank zitten, die meestal gereserveerd zijn voor beroemdheden, maar zonder het hoge prijskaartje.

VR in de sport biedt veel voordelen voor teams, hun spelers en fans. Naarmate de technologie geavanceerder wordt, zullen teams het zelfs meer gaan gebruiken om een ??concurrentievoordeel te behalen ten opzichte van hun tegenstanders en hun fans levensechte ervaringen te bieden, waardoor de populariteit van individuele teams en de sport zelf naar een hoger niveau wordt getild.

Virtual Reality voetbal

 

Een virtual reality-voetbalsimulator kan de oplossing zijn waar veel spelers en teams naar op zoek zijn om het probleem van hardlopen op te lossen zonder het risico van blessures te lopen. Aangezien voetbal een sport met veel impact is, komen blessures vaker voor en kunnen ze ernstiger zijn dan bij sporten als honkbal. Dit gezegd hebbende, coaches moeten nog steeds toneelstukken ontwerpen en ze op het oefenveld laten draaien om ervoor te zorgen dat ze werken. Dit is waar VR een echte aanwinst kan zijn, omdat het nu mogelijk is om een ??toneelstuk te spelen zonder in contact te komen met iemand anders.

 

virtual reality brillen vr-bril

Nieuws Virtual Reality in de sport

Nabootsen van sportbewegingen
17/02/2022
Icaros biedt virtual reality apparaten te koop aan waarbij je zelf plaats neemt op de machine en waarbij de machine je allerlei sportbewegingen laat nabootsen. Denk aan vliegen door de lucht, skiën van een berg of racen op een motor. Middels een VR-bril krijg je het gevoel dat je echt in dat vliegtuig zit of op die motor aan het racen bent, een unieke beleving.

Bekijk het WK voetbal 2018 in Virtual Reality
01/11/2017
Net als tijdens het EK in 2016 zullen een groot aantal wedstrijden tijdens het WK in Rusland in virtual reality opgenomen worden en uitgezonden worden. Tijdens het EK in Frankrijk is dit ook al getest en beschikbaar gesteld aan sponsoren en fifa leden. De kans dat het bij het komende WK ook voor het grote publiek beschikbaar gesteld wordt is aanzienlijk groter. Vooral omdat het aantal huishouden met een vr-bril fors is gestegen. Het biedt een nieuwe kijk beleving en zal in de toekomst gemeen goed worden. Andere grote evenementen zoals Formule 1, Olympische Spelen en grote tennistournooien bieden het al langer actief aan.
Het kijken naar wedstrijden in vr zal net als de huidige voetbalzenders via een betaal constructie aangeboden worden. De meest waarschijnlijke manier is, via een website die je met een vr-bril kunt bezoeken. Hierna kun je je video of live stream selecteren en bekijken. Deze manier is niet anders dan de huidige manier die vr-bril gebruikers nu al gebruiken. Het is ook mogelijk dat een een vr-app gemaakt wordt, die je in bijvoorbeeld Oculus Home kunt downloaden. Hierna kun je makkelijker bij de wedstrijden en acties terugkijken. Fifa gaat nog bekend maken welke methode ze gaat gebruiken bij het aanbieden van vr WK wedstrijden in Rusland.

Basketbal virtual-reality-film van de NBA
17/09/2016
Voor het eerst heeft een VR-film de lengte van een aflevering van een televisieserie bereikt, namelijk 25 minuten. Het gaat om Follow My lead: The Story of the 2016 NBA Finale, die door de NBA, Oculus en een productiebedrijf gemaakt werd, schrijft The Verge. Follow My Lead is een mini-documentaire over de dramatische confrontatie tussen 2 basketbalteams. De Amerikaanse acteur Michael B. Jordan vertelt het verhaal in de film, die speciaal voor de Gear VR gemaakt is. Waar veel VR-films erg traag zijn met lange shots, is Follow My Lead wel iets sneller. Follow My Lead is nu gratis te krijgen in de Gear VR-winkel en op Facebook staat een teaser.

Duitse voetbalwedstrijd in virtual reality uitgezonden
26/08/2016
NextVR en Fox Sports werken samen om deze primeur te bewerkstelligen. Het gaat om de wedstrijd van morgen tussen landskampioen Bayern München en Werder Bremen. Zeven speciale camera’s moeten ervoor zorgen dat de kijker via virtual reality op het veld staat tussen de voetballers. Om deze wedstrijd in virtual reality te bekijken is een speciale VR-bril van Samsung Gear nodig en een Samsung-smartphone. Daarnaast moet de Oculus-software worden gedownload. Via Oculus kan de NextVR-app worden gebruikt om de Fox Sports-uitzending te zien.
BBC zendt Olympische Spelen uit in VR
08/08/2016
De Britse nieuwszender BBC zendt de Olympische Spelen in Rio uit in virtual reality. De nieuwszender heeft elke dag één uitzending op de planning staan, het is dus niet zo dat je elke sport in 360 graden kunt bekijken via je smartphone of VR-bril. De BBC heeft voorlopig alleen boxen, volleybal, basketbal, en schermen verzekerd van een virtual reality-uitzending, daarnaast zijn de opening en de sluiting te bewonderen via een VR-bril. Tijdens zo’n uitzending kun je als kijker kiezen uit vier verschillende camerastandpunten om de wedstrijd vanuit elke hoek te beleven alsof je er zelf bij bent.

Golftoernooi US Open gebruikt VR en drones
17/06/2016
Sportevenement worden steeds beter in beeld gebracht en dankzij nieuwe technologieën hebben kijkers steeds meer het gevoel echt bij het toernooi aanwezig te zijn. FOX Sports speelt hierop in en experimenteert dit weekend tijdens de US Open met de nieuwste technieken. Tijdens het golftoernooi dat donderdag begon, wordt er in Virtual Reality gefilmd én worden er drones ingezet om de kijkers nog meer bij het toernooi te betrekken. De holes 9, 17 en 18 zullen via een live stream met een VR-bril te bekijken zijn. Door gebruik te maken van VR krijgen kijkers de mogelijkheid om zelf te bepalen vanuit welke hoek ze willen kijken, het scorebord te bekijken en echt onderdeel te zijn van de actie. Met een VR-bril op bepaal je dus nu zelf wat je wilt zien en ben je meer betrokken bij het spel.

Olympisch windsurfer Van Rijsselberghe traint met VR-bril
18/05/2016
Surfer Dorian van Rijsselberghe gaat over twee maanden naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Om zijn prestaties naar een hoger niveau te brengen, is hij een samenwerking met Samsung als sponsor aangegaan. Samsung heeft een virtual reality-film in Rio gemaakt. In deze film zie je Van Rijsselberghe surfen en neem jij plaats op de andere surfplank. “Virtual reality kan helpen om een wedstrijd te herleven of om situaties te herkennen. Bijvoorbeeld op nieuw plekken waar je de voorrangssituaties nog niet kent. Soms is mijn beleving compleet anders dan die van mijn coach, die in de boot zit. Voor mij is het dan heel fijn dat hij kan zien wat ik zie. Dat zorgt voor minder discussie.”Op weg naar de Olympische Spelen in Rio zal Samsung nog meer gaan doen met de topsporter. Het gaat daarbij ook vooral om virtual reality-producties voor het publiek. Wat er precies aan zit te komen wil het bedrijf nog niet zeggen.

Boksen met VR-bril wordt mogelijk dankzij armtracking Manus VR
09/05/2016
Het bedrijf Manus VR uit Eindhoven ontwikkelt speciale handschoenen voor de HTC Vive om handbewegingen realistisch vast te leggen. Nu is het bedrijf gaan experimenteren met het tracken van volledige armbewegingen. Hierdoor zou je bijvoorbeeld realistisch kunnen boksen in een virtuele wereld.
Voor het experiment heeft het bedrijf de controllers voor de HTC Vive vastgemaakt aan de arm van de proefpersoon. De sensoren uit de controller worden gebruikt om de bewegingen vast te leggen en de software van Manus VR doet de rest. Het bedrijf wil het experiment herhalen voor de Oculus Rift en de HTC Vive. En de software wordt beschikbaar gemaakt aan ontwikkelaars via de Manus SDK in juni.

Frans museum start VR surfing experience
14/02/2016
Cité de l'Océan in Biarritz, een Frans museum is geeft bezoekers de mogelijkheid om met een Oculus Rift een virtuele surf ervaring te beleven.
Het spel is te spelen door beginnende en gevorderde surfers and volgens  Cité de l'Océan helpt het om een betere prestatie te krijgen in het surfen tussen de golven zonder de angst te hebben om gepakt te worden door de golf zelf.”

Virtual reality-rondleidingen in Amsterdam ArenA
04/02/2016
De Amsterdam ArenA is begonnen met het aanbieden van virtuele rondleidingen. Bedrijven kunnen via een virtual reality-bril bepalen welke ruimtes voor hen geschikt zijn.
Met een zogenaamde cardboardbril krijgt men via de website een virtuele rondleiding door de zalen, het veld, de skybox, de restaurants en het innovation centrum van de Amsterdam ArenA.
Daarnaast is het mogelijk om met VR langs de zijlijnen en de dug-outs van het voetbalveld te komen.

Heracles Almelo lanceert Virtual Reality video-app
06/12/2015
Heracles Almelo heeft een VR-app ontwikkeld waarmee het nieuwe stadion van de voetbalclub ook virtueel kan worden beleefd.
Met behulp van een Virtual Reality-bril of een cardboard wanen supporters zich even in het stadion van Heracles Almelo bij thuiswedstrijden van de club. Zij beleven doelpunten in een 360 graden panorama en krijgen ook een ‘uniek kijkje’ achter de schermen.
De Virtual Reality video-app is ontwikkeld met behulp van het online platform van Smart2VR. Daarmee is het in principe mogelijk om zonder technische kennis Virtual Reality-apps te maken en te beheren.

VR-sport in beeld

virtual reality bril in sport
virtual reality sport

Blogs Virtual Reality brillen


Hieronder de laatste blogs en informatie rondom virtual reality en VR-brillen.
www.vr-bril.info