VR gaming laptop

Wat zijn de beste VR Laptops (Virtual Reality computer)?

 

Alleen de beste VR-ready laptops zijn geschikt voor virtual reality-headsets zoals de Oculus Rift S en de HTC Vive Cosmos. De beste laptops met de juiste specificaties, zoals Nvidia's 10-serie GPU's of de Max-Q GPU's van het bedrijf, die in wezen zelfs de kleinste laptops tot een virtual reality-krachtpatser maken, zullen het lukken.

 

De RTX-chips van Nvidia, de 2060, 2070 en 2080 (samen met Max-Q-varianten), geven je sterkere spelprestaties en de mogelijkheid om ray-tracing in te schakelen (een realistisch verlichtingssysteem). Natuurlijk moeten we ray tracing nog zien ge´mplementeerd in AAA VR-games. Het tijdperk van RTX is niet alleen een opfrissing van onze beste gaming-laptops, maar een compleet nieuw ontwerp van de beste VR-ready systemen.

Welke laptop heb ik nodig om VR-games te spelen?

 

Als je virtual reality-games op je laptop wilt spelen, is een goede videokaart cruciaal. Hieronder lees je welke videokaarten geschikt zijn voor VR, en waar je op moet letten bij het zoeken naar een geschikte laptop.

 

Kies laptop voor VR-games

Niet elke laptop is geschikt om VR-games te spelen. Wanneer een laptop minimaal aan de volgende eisen voldoet, weet je zeker dat deze geschikt is voor VR.

  • De laptop heeft minimaal een GTX 1060 videokaart

  • De laptop heeft minimaal een Intel Core i7 processor

  • Een HDMI of display port ingang is beschikbaar op de laptop

 

Waarom is een goede videokaart in een laptop belangrijk?

Bij het spelen van VR-games is het magische aantal 90 frames per seconde (fps). Deze hoge verversingssnelheid is nodig om de afbeelding er vloeiend uit te laten zien. Een snelheid onder de 90 fps maakt VR tot een zeer onaangename ervaring. Het beeld wordt schokkerig en smal, doordat de videokaart de beelden niet op tijd 'levert' als je je hoofd beweegt. Het resultaat: misselijkheid, nu bekend als VR-ziekte.

 

Welke videokaart heb ik nodig?

Om aan de slag te gaan met VR is een NVIDIA GeForce GTX 1060 videokaart de ondergrens. De GTX 1060 of een RTX-videokaart, of beter. Deze gpu's zijn voorzien van Simultaneous Multi-Projection, een techniek die de VR-prestatie van de videokaart in beweging brengt. Een 1060 is nodig om de vereiste 90 fps te halen, maar een GTX 1070 geeft al beelden weer op hogere instellingen. Hetzelfde geldt voor de GTX 1080- en RTX-kaarten.

 

Waar moet ik nog meer op letten?

Naast een videokaart heeft je laptop ook voldoende poorten nodig om een ??VR-bril aan te sluiten. Om bijvoorbeeld de Oculus Rift aan te sluiten heb je 3 usb 3.0 poorten en een usb 2.0 poort nodig. Voor de HTC Vive heb je alleen een HDMI en een USB 3.0 poort nodig. Ook een Intel Core i7 videokaart en voldoende RAM voor een optimale VR-ervaring op je laptop zijn belangrijk.

Wat kost een VR laptop?


Laptops waar je Virtual Reality mee kunt gebruiken verschillen behoorlijk in prijs. Hieronder enkele voorbeelden:
www.vr-bril.info