apple virtual reality bril vision pro

Alle informatie over de Apple VR bril Vision Pro


In de wereld van technologie en gadgets gaat het altijd om innovatie en vooruitgang. En nu lijkt Apple op het punt te staan om de wereld van virtual reality te veroveren met hun langverwachte VR-bril genaamd 'Vision Pro'. Er is veel opwinding en speculatie over wat deze bril zal bevatten en hoe het eruit zal zien. Van de technische specificaties tot de prijs, er is veel te ontdekken en te anticiperen. Dus laten we ons voorbereiden om onze ogen te openen voor wat de toekomst van VR te bieden heeft met de nieuwe Apple VR-bril.

Kenmerken Apple Virtual Reality bril

 

De twee schermen zouden per oog van de drager zeer scherp beeld moeten tonen. Dat blijkt uit documenten met tekeningen van een "ver doorontwikkeld prototype" die The Information heeft ingezien.

De headset is volgens het bericht voorzien van verschillende camera's om hand- en oogbewegingen te kunnen volgen. Daarmee kan de drager de bril bedienen.

De camera's aan de buitenkant van de headset kunnen daarnaast beelden van de omgeving doorsturen. Zo weet de gebruiker waar hij zich in een ruimte bevindt. Vervolgens kan de bril over de camerabeelden van de omgeving virtuele informatie tonen, net als bij augmented reality.

 

Apple heeft intern een prijs van 3.000 dollar gecommuniceerd. Daarmee zou het apparaat wel iets goedkoper zijn dan de HoloLens van Microsoft, die 3.500 dollar kost. Apple is volgens de berichtgeving van plan in het eerste jaar 250.000 exemplaren te verschepen. Geruchten over een VR-bril van Apple doen al langer de ronde. Eerder berichtten verschillende media al dat de introductie van de bril gepland staat voor 2023. Ook The Information haalt dat jaartal aan.

 

Update okt. 2022:

Apple werkt volgens Macrumors aan ten minste drie augmented-reality- en virtual reality headset apparaten, waarvan de eerste waarschijnlijk zal worden gelanceerd met de naam "Apple Reality Pro". De Apple-bril komt niet voor het grote publiek op de markt omdat de bril namelijk een verkoopprijs van ongeveer 3000 dollar krijgt. Hiermee is de bril voornamelijk bedoeld voor bedrijven om te gebruiken voor het streamen van video-content en voor communicatie, zoals videobellen. Ondertussen werkt Apple wel al aan een goedkopere VR-bril, de Apple Reality One.

 

Update dec. 2022:

Daarnaast gaat het besturingssysteem nu "xrOS" heen in plaats van "realityOS". De "X" moet bedoeld zijn als tijdelijke aanduiding die zowel virtual reality (VR) als augmented reality (AR) omvat. Volgens rapporten kan de geplande headset beide weergavemodi aan. De nieuwe naam van het besturingssysteem verwijst waarschijnlijk naar dit feit en zou een indicatie kunnen geven van hoe Apple de XR-bril op de markt zal brengen.

 

Update juni 2023:

Apple heeft de VR-bril Vision Pro aangekondigd: een virtual reality headset dat 'spatial computing' mogelijk maakt. De besturing van de Vision Pro in Vision-OS werkt met gebarenbesturing. Zo is het mogelijk om een element te selecteren door de wijsvinger en duim bij elkaar te brengen. Die vingers omhoog of omlaag bewegen zorgt voor scrollen. Als gebruikers naar een tekstveld kijken, kunnen ze tekst dicteren. De digitale kroon werkt om de omgeving meer of minder te blokkeren.

De VR-bril detecteert of er iemand in de ruimte is en geeft ze dan automatisch weer. Als een gebruiker niet in een ervaring zit, laat het scherm aan de voorkant de ogen van de gebruiker zien. Dat gebeurt met infrarood-eyetracking. EyeSight geeft ook weer wanneer gebruikers een foto of video maken met de camera's op de bril. Dat beeldmateriaal is in 3d.

Veel apps zitten in de software, waaronder Safari, Foto's, Berichten, Facetime en TV+. Ook is het mogelijk om de Vision Pro als scherm te gebruiken voor een Mac door ernaar te kijken. De Vision Pro heeft bovendien de mogelijkheid om 3d-films weer te geven. Daarnaast maken gebruikers een Persona, een 3d-model van het eigen gezicht voor in videovergaderingen. VisionOS krijgt een eigen App Store. Authenticatie van gebruikers gebeurt met Optic ID, een irisscanner die in de headset zit.

De Vision Pro heeft een micro-oledscherm, met pixels van 7,5 micron groot. Daardoor passen er volgens Apple 64 pixels van de Vision Pro in de ruimte van een pixel van een iPhone. Aan de buitenkant zit een gekromd oledscherm om de VR-bril transparant te laten lijken. Apps krijgen geen toegang tot data van waar gebruikers naar kijken.

De nieuwe Apple-bril heeft een M2-soc met een R1-chip die de input van sensors zo snel mogelijk moet verwerken. De VRbril kan werken aan netvoeding of met een externe accu met een accuduur van twee uur. De Vision Pro komt begin volgend jaar uit voor 3499 dollar in de VS en komt in de maanden erna uit in verschillende landen. Er is nog niets bekend over een release in de Nederland en Belgie. Bron: https://www.apple.com/apple-vision-pro/

 

 

apple reality bril

Technische gegevens van de VR-bril van Apple

Bronnen:
CNET: Apple’s working on a powerful, wireless headset for both AR, VR
The Information 4 februari 2021: New Apple Mixed-Reality Headset Details: Swappable Headbands, Eye-Tracking
Bloomberg 21 januari 2021: Apple’s First Headset to Be Niche Precursor to Eventual AR Glasses

De VR-bril van Apple is nog niet beschikbaar maar er is al vrij specifieke informatie over het apparaat van insiders van Apple. De volgende specificaties zijn niet officieel bevestigd en de verklaringen kunnen verwijzen naar verschillende prototypes.

Processor: Apple wil hoogontwikkelde en vooral snelle chips inbouwen. De groep testte ook processors die sneller rekenden dan de M1. Vanwege de hoge warmteontwikkeling dient in de VR-bril een ventilator ingebouwd te worden.
Scherm:  Twee 8K-schermen, wat overeenkomt met één 8K-scherm per oog. Sony zou het micro-OLED-scherm gaan leveren. Ter vergelijking: de huidige VR-bril met de hoogste resolutie voor eindgebruikers, de HP Reverb G2 (test), biedt een resolutie van 2K per oog.
Gezichtsveld:  onbekend
Lenzen / sterkte:  Welke lenzen worden gebruikt is niet bekend. Apple zou een systeem hebben ontwikkeld dat het gebruik van lenzen op sterkte mogelijk maakt.
Aanpassing oogafstand: Onbekend
Sensoren: In totaal meer dan een dozijn camera's voor ruimtelijke tracking, eye-tracking met foveated rendering, hand-tracking en het opnemen van de omgeving voor AR-videoweergave. Daarnaast moeten lidar-scanners worden gebruikt die vergelijkbaar zijn met die in de iPad Pro en iPhone 12 Pro. Ze meten de diepte van de ruimte en zorgen voor realistische augmented reality.
Tracking: volgen met behulp van geïntegreerde camera's
Headmount: Apple zou verwisselbare headmounts met geïntegreerde 3D-audiotechnologie hebben ontwikkeld. Een optionele head mount heeft een ingebouwde batterij voor langer gebruik in één keer.
Audiokopmontage met geïntegreerde audio-oplossing die 3D-audio ondersteunt, vergelijkbaar met Airpods Pro en Airpods Max.
Microfoon: onbekend
Aansluitingen: De VR-bril wordt opgeladen via een kabel. Meer is er niet bekend over de verbindingen.
Kabel: De VR-bril is zelfvoorzienend en heeft dus geen speler of kabel nodig.
Afmetingen: onbekend
Gewicht: 100-300 gram
Speciale kenmerken: Een tweede display stelt de gebruiker in staat om afbeeldingen te tonen aan buitenstaanders of om nuttige informatie te tonen wanneer het apparaat niet ondersteboven ligt.

Update 16-10-2022:
De augmentedrealitybril die Apple in ontwikkeling heeft, wordt voorzien van een irisscanner waarmee gebruikers kunnen inloggen en betalingen doen via Apple Pay.

Update 14-11-2022:
De eerste mixed reality-bril (MR-/XR-bril) van Apple zal naar verwachting in maart 2023 in massaproductie gaan. Apple zou met relatief kleine hoeveelheden plannen. Allereerst staat echter het aan het begin genoemde high-end model Reality Pro op de planning, waarover onlangs nieuwe insiderinformatie was. Een rapport van de Taiwanese elektronicakrant DigiTimes (via MacRumors) meldt vooruitgang in de ontwikkeling die wijst op een start van massaproductie in maart 2023. Een onthulling zou in april kunnen volgen.

Hoe ziet de VR-bril Vision Pro van Apple eruit?


De maat en vorm van de VR-bril Vision Pro wordt anders beschreven. De insiders hebben het waarschijnlijk over verschillende prototypes. Sommige bronnen beweren dat het hetzelfde is als de Oculus Quest, maar dat het kleiner en van hogere kwaliteit is. Volgens andere bronnen heeft Apple een veel smallere vormfactor bereikt.
De website van Informatie beweert een foto te hebben gezien van een goed ontwikkeld prototype uit 2020 en beschrijft het toestel als "een slank, gebogen vizier" met verwisselbare kopsteunen. Om het toestel zo slank mogelijk te bouwen, zou Apple hebben afgezien van de extra ruimte tussen de lenzen en ogen, die is voorzien voor de huisvesting van conventionele brillen. Voor gebruikers met een slecht gezichtsvermogen heeft Apple een systeem ontwikkeld voor het gebruik van lenzen op sterkte. Om het gewicht te verminderen, zou Apple voor de buitenkant van de VR-bril van textiel zijn in plaats van plastic.

Wat is de prijs van de Apple VRbril?

 

De prijs van de Apple VR-bril is nog niet definitief bekend. De virtual reality headset gaat naar verwachting 3.000 dollar kosten, omgerekend ruim 2.500 euro.

Blogs Virtual Reality brillen


Hieronder de laatste blogs en informatie rondom virtual reality en VR-brillen.
© www.vr-bril.info