DecaGear VR bril

Alle informatie over de VR-bril DecaGear


De DecaGear 1 is een high-end VR-bril die voor een lage prijs op de PC VR-markt gaan verschijnen. We hebben alle informatie over de nieuwe VR-bril verzameld.

Half oktober 2020 ging de start-up Megadodo naar de beurs en kondigde de PC VR-bril DecaGear aan: het systeem biedt een superscherp display, geavanceerde VR-controllers, gezichtsherkenning en een hippe tracker. Dit alles voor een prijs van slechts $ 450. Wat weten we over de PC VR-bril die in het voorjaar van 2021 verschijnt?

Hoe werkt DecaGear qua techniek?


De VR-bril heeft twee LC-displays met een resolutie van 2.160 x 2.160 pixels per oog, wat overeenkomt met een PPI-waarde van 1058. De verversingssnelheid is 90 Hertz. Aangezien de specificaties vergelijkbaar zijn, kan het hetzelfde scherm zijn dat wordt gebruikt in de HP Reverb G2.
De lensafstand is instelbaar voor maximaal visueel comfort, de instelbare afstand is tussen 62 en 72 millimeter. Het diagonale gezichtsveld moet 120 graden of meer zijn dankzij zelfgemaakte lenzen.

De VR-bril maakt gebruik van vier geÔntegreerde volgcamera's om ruimtelijke bewegingen van het hoofd en de controller vast te leggen. Aan de binnen- en onderkant van de VR-bril bevinden zich nog twee camera's: de eerste filmt het voorhoofd en de ogen, de andere de kin. AI-software analyseert de videofeed en leidt de gezichtsuitdrukkingen af, die vervolgens kunnen worden overgebracht naar VR-avatars.

De luidsprekers zijn geÔntegreerd in de beugel van de headmount, of u kunt uw eigen koptelefoon aansluiten via een jack-aansluiting. Net als bij de HP Reverb G2 en Valve Index (test), hecht het gezichtskussen zich dankzij een magneet aan de behuizing en kan het indien nodig worden verwijderd. De VR-bril wordt via Displayport en een usb 3 kabel op de pc aangesloten. PC-VR-games kunnen naar de Decagear worden gestreamd via een afzonderlijk verkrijgbare draadloze module. In dit geval wordt de kabel weggelaten.

DecaGear heeft gezichtsherkenning: wat zijn de voordelen?


Aan de binnen- en onderkant van de VR-bril zitten twee camera's: de eerste filmt het voorhoofd en de ogen, de andere de kin. AI-software analyseert de videofeeds en leidt de gezichtsuitdrukkingen af, die vervolgens kunnen worden overgedragen naar VR-avatars. De software zou meer dan 50 gezichtsspieren moeten herkennen. De fabrikant noemt deze functie FaceFlow.

Om ervoor te zorgen dat VR-apps face-tracking ondersteunen, moeten ontwikkelaars de FaceFlow SDK in hun applicatie integreren. Volgens de fabrikant moet de integratie eenvoudig zijn, de technische horde ligt meer aan de kant van de avatar-technologie, omdat deze face-tracking moet ondersteunen.

Met FaceFlow wil de start-up meer expressieve en realistische sociale VR-interacties mogelijk maken. De VR-bril legt bewegingen van de leerlingen en wenkbrauwen vast en brengt deze over naar virtual reality. De bril is niet in staat tot volledige eye-tracking.  De gezichtsgegevens moeten lokaal worden berekend en niet op servers worden opgeslagen.

Met welke platforms is Decagear compatibel?


Decagear is een volwaardige SteamVR-bril en is inherent compatibel met alle SteamVR-apps. Volgens de fabrikant draait de VR-bril zonder extra software. Face tracking is een uitzondering: mogelijk is een extra programma nodig voor de functionaliteit ervan. Ontwikkelaars krijgen een SDK waarmee ze toegang krijgen tot alle functies van de VR-bril, inclusief face tracking.

De fabrikant werkt ook aan een eigen VR-platform genaamd DecaSpace, dat gebaseerd is op eerder werk van de start-up en waarover weinig bekend is.

Wanneer is de Decagear te koop?


Volgens de fabrikant wordt de VR-bril vanaf mei 2021 geleverd. Dat is echter niet zeker.

Eind oktober werd gezegd dat de hardware op weg was naar kwaliteitscontrole: de software werkte en de verschillende prototypes werden intern geproduceerd met een 3D-printer. Tegen het einde van het jaar moet een klein aantal prototypes klaar zijn.

In januari 2021 is de start-up van plan prototypes naar de eerste testers te sturen en de componenten te bestellen.

Er zijn al 5.000 apparaten vooraf besteld door VR-enthousiastelingen en bedrijven. De start-up is in gesprek met vier grote bedrijven voor serieproductie.

Hoeveel kost de Decagear?


De start-up vraagt ??$ 449 voor het complete Decagear-pakket, bestaande uit een VR-bril, twee VR-controllers en de DecaMove hip tracker. Levering is gratis voor pre-orderers. De optionele draadloze module kost $ 49 extra. De start-up zal waarschijnlijk niet veel verdienen aan de verkoop van de hardware, aangezien de componenten samen tussen de 200 en 350 dollar zullen kosten. Daarnaast zijn er kosten voor montage en logistiek.
Aangezien Megadodo geen geld kan verdienen met de software en de VR-markt voor pc klein is, d.w.z. niet meeschaalt over de massa van de verkopen, is het bedrijfsmodel onduidelijk.

Moet ik een Decagear vooraf bestellen?
Op het moment van de aankondiging was er grote scepsis: de VR-bril van een onbekende, kleine start-up zou op technisch niveau met PC VR-brillen zoals de HP Reverb G2 of Valve Index zijn en zelfs overtreffen, maar aanzienlijk goedkoper zijn .

Het is nu zeker dat een VR-bril bestaat en in ontwikkeling is. Een andere vraag is hoe goed het werkelijk is en of het eruitziet zoals geadverteerd. Tot nu toe zijn er geen onafhankelijke tests geweest en heeft de start-up geen ervaring met het vervaardigen of verzenden van hardware. Het valt nog te bezien of het bedrijf zijn beloftes kan nakomen, dus het is verstandiger om nog even te wachten met voorbestellen.

Waar kan ik Decagear reserveren?
De Decagear-bril kan vooraf worden besteld op de officiŽle website. Degenen die pre-orderen hebben recht op de eerste levering, maar moeten hiervoor $ 10 extra betalen. De start-up wil de VR-bril ook via Kickstarter verkopen. De campagne begint als de eerste testers het prototype na half januari 2021 een positieve beoordeling geven.

Blogs Virtual Reality brillen


Hieronder de laatste blogs en informatie rondom virtual reality en VR-brillen.
© 2021   www.vr-bril.info