virtual reality bril in zakelijke markt

Virtual reality en VR-bril in zakelijke omgeving

 

Inmiddels zet de VR-technologie zich verder door op de zakelijke markt. Vooral op het gebied van marketing, productontwikkeling en sales, kan virtual reality een verschil betekenen. In bijvoorbeeld de vastgoedsector wordt de technologie gebruikt om projecten te tonen die nog niet zijn gerealiseerd. Nieuwe woonwijken kunnen op die manier worden bezichtigd via een VR-bril, voor er ook maar één huis gebouwd is. Een andere toepassing van VR ligt bijvoorbeeld in productontwikkeling. BMW koos er eerder dit jaar voor om de HTC Vive te gebruiken bij het ontwikkelen van een nieuwe wagen. Het bedrijf werkt al sinds de jaren 90 met VR, maar liet weten dat de huidige technologie “de eerste stap is naar VR als een vast onderdeel in het ontwikkelingsproces in de nabije toekomst”.

Hoe bedrijven VR inzetten voor meer zakelijk succes


Virtual Reality is inmiddels niet meer geheel nieuw met de komst van betaalbare, consumentvriendelijke VR-brillen. Bedrijven omarmen nu al de kansen die deze technologie biedt en dat is niet verwonderlijk gezien de vele nieuwe opties die met VR mogelijk worden. In de digitale wereld zijn de regels anders: objecten kunnen tot leven worden geroepen door ze simpelweg te beschrijven. Reizen tussen bestemmingen gebeurt in een oogwenk. En elke schade die u aanricht, kan met een druk op de knop ongedaan worden gemaakt. Dit alles maakt virtual reality een krachtig hulpmiddel voor bedrijven. Vrijwel elk proces dat in de fysieke wereld kan worden uitgevoerd - en in het bedrijfsleven dat kan variëren van klantenservice tot marketing, financiën, HR en productie - kan in VR worden gesimuleerd. Over het algemeen kunnen taken die het kan uitvoeren, worden opgesplitst in twee categorieën: training of praktische toepassing.

Voor trainingsdoeleinden biedt VR de mogelijkheid om ons onder te dompelen in elke situatie die op een computer kan worden gesimuleerd. Steeds meer fotorealistische beelden 'bedriegen' onze hersenen door, in verschillende mate, te geloven dat wat we zien echt is, waardoor we onze interacties kunnen volgen en ervan kunnen leren. Een goed voorbeeld zijn de trainingssystemen voor spreken in het openbaar die zijn ontworpen met behulp van de technologie, zoals Oculus’s VirtualSpeech.

Wat betreft praktische toepassingen, ze zijn vrijwel onbeperkt - sleutelfactoren hier zijn het potentieel om mensen in staat te stellen taken uit te voeren zonder aanwezig te zijn (telepresence) en de mogelijkheden voor modellering en interactie met simulaties van echte objecten die niet haalbaar zouden zijn in echte leven.

Laat je klanten gebruik maken van Virtual Reality


VR biedt elk bedrijf de kans om opnieuw na te denken over hoe ze presenteren aan en omgaan met hun klanten. Als zowel marketing- als klantenservicetools opent VR nieuwe mogelijkheden voor het presenteren van producten en diensten. Later zal het waarschijnlijk een unieke nuttige bron van informatie over klantgedrag worden. Dit komt omdat wanneer iemand met u in contact komt in een virtuele, digitale wereld, er een enorme hoeveelheid gegevens beschikbaar komt over hoe ze handelen, reageren en omgaan.

In plaats van een fysieke showroom te bezoeken, zullen klanten die een steeds digitaler leven leiden simpelweg een VR-bril opzetten en in een virtuele show verschijnen. Eenmaal daar kunnen ze communiceren met verkoopassistenten - wat virtuele representaties van echte mensen kunnen zijn, of, meer waarschijnlijk naarmate de tijd vordert, AI-constructies die onafhankelijk van directe menselijke controle werken.

Als een klant je nieuwe auto, meubels of keukengerei wil uitproberen, laat VR hem dat doen zonder zijn huis te verlaten. Natuurlijk zullen showrooms in de echte wereld waarschijnlijk nog enige tijd deel uitmaken van het marketinglandschap, omdat er voor veel producten een punt zal zijn waarop consumenten het fysieke product willen zien en voelen. Maar voor marktonderzoek in een vroeg stadium en om snel een overzicht te krijgen van het productassortiment van een merk, zal VR steeds meer een handig alternatief bieden. Zo biedt Ikea bijvoorbeeld al enige tijd virtuele showrooms aan en er zullen waarschijnlijk nog veel meer retailers volgen.

VR als een service


Hoewel VR in vergelijking met traditionele simulaties een flinke kostenbesparing betekent, kunnen er nog steeds aanzienlijke kosten vooraf zijn. Dit is met name het geval als de trainingsbehoeften vereisen dat op maat gemaakte simulaties worden gecodeerd en omgevingen die vanaf nul worden ontworpen.

Om aan deze behoefte te voldoen, beginnen we de opkomst te zien van bedrijven die kant-en-klare VR diensten aanbieden, van huurbare VR-suites tot tools voor het bouwen van de wereld. Marketingbureaus die zich hebben voorbereid om virtuele en interactieve ervaringen voor bedrijven en merken te creëren, vallen ook in deze categorie en zullen waarschijnlijk een steeds prominentere rol spelen in het marketinglandschap van de nabije toekomst.
De opkomst van dergelijke diensten speelt al een faciliterende rol bij de ontwikkeling en inzet van VR in de industrie en in de vrije tijd, met VR-datingbureaus, therapeutische diensten en entertainmentaanbiedingen die allemaal hun respectieve sectoren willen opschudden.

Blogs Virtual Reality brillen


Hieronder de laatste blogs en informatie rondom virtual reality en VR-brillen.
www.vr-bril.info