Oculus Quest 2 for Business: de VR-bril voor bedrijven

Oculus Quest 2 for Business: de VR-bril voor bedrijven


Oculus heeft eind 2020 het Oculus for Business-programma voor zakelijke klanten uitgebracht. Het bedrijf belooft een veilige en betrouwbare VR-oplossing voor zakelijke klanten met de mogelijkheid om VR-implementaties te beheren en een op maat gemaakte headset-ervaring te hebben. Wat is Quest 2 for Business, wat kan een organisatie met deze VR-bril en op welke belangrijke punten moet je letten als je overweegt om de Quest 2 for Business virtual reality bril in je onderneming te implementeren?

Wat is Oculus for Business?


Oculus biedt een platform genaamd Oculus for Business dat is gebouwd op Facebook Workplace. Oculus for Business wordt gepresenteerd als een veilige en betrouwbare VR-oplossing voor ondernemingen. Het bevat software voor het instellen en beheren van VR-headset-implementaties, een op maat gemaakte in-headset-ervaring en hoogwaardige klantenondersteuning. De VR-bril Oculus for Business is een release van Quest 2 en een versie van de consumentenheadset gericht op zakelijke klanten die VR willen integreren in bedrijfsomgevingen.

De zakelijke editie van de Quest 2 heeft dezelfde hardware als de consumentenversie. Het is een zelfstandige headset, wat betekent dat je geen computer nodig hebt om hem te gebruiken. De enige hardware die het bedrijf met deze mogelijkheden aanbiedt, is de Quest-headset met een op maat gemaakt bedrijfsspecifiek besturingssysteem en een SAAS-aanbod om VR-headsets in de cloud te beheren. De headset kost ongeveer $ 1000 inclusief een licentie voor een jaar van $ 180 en een garantie van 24 maanden en klantenondersteuning. Dat is een hoge prijs voor een apparaat dat niet constant wordt gebruikt, zoals een computer of gsm; tegen die prijs zal het apparaat vooral voor specifieke taken als gedeeld apparaat worden ingezet (bijvoorbeeld om een ??opleiding te volgen).

De Oculus for Business headset als VR-oplossing


Oculus for Business biedt beveiliging en ondersteuning op bedrijfsniveau, is eenvoudig te beheren en wordt ondersteund door een groeiend ecosysteem van onafhankelijke softwareverkopers (ISV's), die zijn gespecialiseerd in het maken van immersieve VR-ervaringen voor bedrijven.
Door fabrikant voorgestelde verkoopprijs. De prijs is uitgedrukt in USD en is exclusief btw, accijnzen of verzendkosten, die kunnen variŽren. De prijs is voor de kosten van het apparaat, een licentie voor commercieel gebruik van de Oculus-software en een eenjarig abonnement op Oculus for Business-software op bedrijfsniveau en ondersteuning die 12 maanden na activering eindigt en die wordt vernieuwd voor $ 180 per jaar via de opgegeven betalingsmethode, tenzij je annuleert. Verzending wordt in rekening gebracht in USD, GBP of EUR. Momenteel leveren we alleen in geselecteerde landen.

Wat zijn de voordelen van Oculus for Business VR-bril?

 

Virtual Reality biedt opmerkelijke mogelijkheden om als team te kunnen samenwerken, trainen, leren en delen, ondanks de afstand. Voordelen zijn onder andere:

 • Samenwerking in realtime: Zet een VR-bril op en deel direct een virtuele werkplek met iemand, waar je ook bent

 • Ruimtelijk geheugen: Leer snel en houd informatie beter vast door middel van spiergeheugen en contextuele ervaringen

 • Financiele besparingen: Werk samen zonder de extra kosten voor reizen, live-evenementen, persoonlijke training en meer

 • EfficiŽntie in tijd: Bespaar kostbare tijd samen met het delen van 3D-schermen, virtuele whiteboards en eenvoudige iteratie

 • Onbeperkte herhalingen: Krijg taken onder de knie door middel van herhaling of herhaal ontwerpen zonder extra kosten

 • Verminder risico's: Train voor processen en procedures met een hoog risiconiveau in een veilige omgeving

 • Onmogelijke of onveilige scenario's: Samen trainen en werken op manieren die onmogelijk of onveilig zouden zijn in de echte wereld

 • Verschillende perspectieven: Leer sociale vaardigheden en bekijk verschillende perspectieven om inzicht op te doen en empathie te ontwikkelen.

oculus quest 2 for business in praktijk

Wat is het verschil tussen de Quest consumenten en zakelijke editie?


Er zit geen verschil in de hardware van consumenten- en bedrijfsapparaten. De consumentenedities van de apparaten zijn echter onderhevig aan de servicevoorwaarden voor de consument (https://www.oculus.com/legal/terms-of-service/), die het recht verlenen om de software uitsluitend voor persoonlijke en niet-commerciŽle doeleinden te gebruiken, terwijl de bedrijfseditie van de apparaten onderhevig zijn aan de gebruikersovereenkomst voor bedrijven (https://business.oculus.com/legal/enterprise-use-agreement/) die het recht verleent om de toepasselijke software te gebruiken voor commerciŽle doeleinden in je commerciŽle organisatie. Daarbij zijn Oculus Quest en Quest 2 geschikt voor onze end-to-end Oculus for Business-oplossing, zoals hier beschreven). De in-headsetsoftware in Oculus Quest en Quest 2 verschilt van de in-headsetsoftware in de consumenteneditie van onze apparaten. Hier vind je meer informatie.

Wat kunnen bedrijven met de Oculus for Business VRbril?

De Oculus for Business-oplossing is ontworpen voor:

 

 • Bedrijven die voor hun werknemers op grote schaal een VR-oplossing willen implementeren met intern ontwikkelde VR-inhoud of VR-inhoud van een externe ontwikkelaar die niet is verkregen via de Oculus-winkel, en die hun eigen apparaatgroep willen beheren;

 • Bedrijven die op grote schaal een VR-oplossing willen implementeren voor klanten (zoals demo's en VR-ervaringen) onder directe supervisie en beheer van het bedrijf. Apparaten die in dit model worden gebruikt, worden rechtstreeks door het bedrijf beheerd en mogen niet door eindgebruikers mee naar huis worden genomen; en

 • Ontwikkelaars die hun app testen om deze beschikbaar te maken via Oculus for Business. Dit is alleen voor testdoeleinden. Ontwikkelaars mogen geen implementaties beheren namens klanten van een bedrijf.

 

Wat is NIET toegestaan met de Oculus for Business VR headsets?

 • Bedrijven die implementaties beheren, verhuren of leasen namens klanten zonder dat er te allen tijde personeel aanwezig is om het gebruik van de apparaten te beheren en in de gaten te houden (hier vind je meer informatie);

 • Bedrijven die VR-inhoud willen inzetten voor hun werknemers met consumentenapps geleverd via de Oculus-winkel; of

 • Business-to-consumer-gebruiksscenario's waarin klanten verwachten de apparaten te mogen houden of mee naar huis te mogen nemen.

Meer informatie vind je hier.

Workplace-account voor beheerder Oculus Quest Business

 

Zakelijke VR-oplossingen hebben een sterke beveiliging nodig. De Oculus for Business-bedrijfssoftwareoplossing is ontwikkeld op basis van de beveiligingsinfrastructuur en privacypraktijken van Workplace van Facebook. Dit omvat een sterke beveiliging van het datacentrum, 24/7 bedreigingsmonitoring, encryptielagen en geavanceerde technologieŽn zoals machinaal leren. Om organisaties controle en eigenaarschap te geven van hun VR-applicatiegegevens biedt Oculus de mogelijkheid om via een Workplace-account de Oculus for Business-bedrijfssoftware te beheren.

 

Als je een Oculus Quest- of Quest 2-apparaat hebt met Oculus for Business-bedrijfssoftware, heeft je Oculus for Business-beheerder een Workplace-account nodig. Als je apparaten geen Oculus for Business-bedrijfssoftware gebruiken, heb je geen Workplace-account nodig.

Wat is de prijs van de Oculus Quest Business headset?

 

Het bedrijfsmodel van de VR-headset, die wordt verkocht onder het "Oculus for Business"-programma, laat zien dat de Quest 2 theoretisch en praktisch zonder Facebook-integratie zou kunnen. De Facebook-dochter rekent maar liefst 799 dollar voor het complete pakket, waarvan de hardware identiek is aan de consumentenversie met 256 GB dataopslag. Bovendien komt er na het eerste jaar van gebruik 180 dollar extra per jaar voor het voortgezette gebruik van de geleverde software.

De kolossale premie van 400 dollar - vergeleken met de equivalente consumentenheadset in de 256 GByte configuratie - wordt gezien als een kostenpost voor de quasi-vrijheid van het sociale netwerk. De algemene toeslag voor zakelijke producten mag echter niet uit het oog worden verloren, terwijl extra functies en diensten worden toegevoegd. Denk hierbij aan passende software voor gebruikers en beheerders, een aparte klantenservice die 24 uur per dag bereikbaar is, een verlengde garantie en toegang tot aparte app-kanalen voor zakelijke klanten. Trek je ook nog de service fee van 180 US dollar die al in de startersbundel zit inbegrepen, dan kom je uit op 619 US dollar, wat betekent dat de Quest 2 zonder Facebook integratie en dataverzameling uiteindelijk maar 219 US dollar meer kost dan die vergelijkbare consumentenversie.

 

Update: Oculus for Business wordt Meta Quest for Business

 

De VR-bril Oculus for Business wordt "Quest for Business" en daarmee lanceert Meta (voorheen: Facebook) een nieuwe oplossing voor bedrijven die Oculus Quest 2 zakelijk gebruiken. Met Quest for Business hoeven bedrijven niet langer een speciale Oculus for Business SKU van de Oculus Quest 2 aan te schaffen voor $ 799. De conventionele consumentenversie van de Oculus Quest 2 (test) is nu voldoende. De pure apparaatkosten dalen tot 299 (128 gigabyte geheugen) of 399 US dollar (256 gigabyte geheugen). Uiteraard zijn er extra kosten voor B2B-operatie en ondersteuning. Volgens de FAQ is Meta nog bezig met de prijzen en de pakketten.

De Oculus for Business SKU van Oculus Quest 2 gebruikte een eigen, apart ontwikkeld softwareplatform zonder toegang tot de Oculus Store en zonder Facebook-account. Bij de virtual reality headset Quest for Business log je in met een zogenaamd werkaccount dat niet gekoppeld is aan je persoonlijke Facebook-account. De scheiding tussen een privťgebruiker en een werkaccount is welkom, maar fundamentele zorgen over gegevensbescherming en beveiliging mogen niet worden weggenomen. Met Quest for Business en het nieuwe Work Account krijgen professionele gebruikers toegang tot een Horizon Home die speciaal is geoptimaliseerd voor werk en tot alle bestaande en toekomstige softwarefuncties die het werken met Oculus Quest 2 gemakkelijker maken: multitasking, de VR-integratie van het fysieke bureau, de Bluetooth-koppeling van invoerapparaten, 2D-apps zoals Dropbox en Slack en nog veel meer.

 

Update: 25-11-2021

Op Facebook Connect 2021 heeft het bedrijf vandaag aangekondigd dat het een nieuw Quest for Business-programma zal uitbrengen dat zijn bedrijfsgerichte VR-software opnieuw opstart door zijn groeiende reeks zakelijke tools naar de consumentenversie van Quest 2 te brengen, die je overal kunt kopen.Facebook zal wat het noemt 'werkaccounts' voor Quest 2 toestaan, die kunnen worden geselecteerd naast persoonlijke Facebook-accounts voor standaard VR-gameplay.

De Work Account-login is naar verluidt een "business-only login" waarmee werkgerichte Quest 2-gebruikers kunnen samenwerken met collega's en toegang krijgen tot productiviteitsapps zoals de onlangs uitgebrachte Horizon Workrooms , Spatial, ENGAGE,  Gravity Sketch  en meer uit de Oculus Storeó allemaal zonder gebruik te maken van persoonlijke Facebook-accountgegevens of avatars.

 

Quest for Business is gepland om bedrijven toegang te geven tot speciale platformfuncties zoals accountbeheer, oplossingen voor mobiel apparaatbeheer (MDM), SSO-integratie, en zal later dit jaar ook werken met zaken als Facebook Business Manager en Portal.

Het nieuwe programma gaat later dit jaar naar de gesloten bŤta en zal in 2022 worden uitgebreid naar geselecteerde bedrijven. Het bedrijf zegt dat het hoopt Quest for Business ergens in 2023 voor alle geÔnteresseerde bedrijven te lanceren.

Het is niet duidelijk of het zal worden aangeboden onder een abonnementsprijsmodel. Hoe het ook zij, het lijkt er in ieder geval op dat de opstartkosten voor hardware aanzienlijk zullen worden verlaagd, aangezien het Quest 2-basismodel (128 GB) slechts $ 300 kost.

Ondertussen zegt Facebook dat het zijn vorige Quest for Business-programma later dit jaar zal beŽindigen. De originele Quest for Business-hardware was fysiek identiek aan de consumentenheadset, maar kostte $ 800 en had geen toegang tot de Oculus-winkel voor consumenten. Onder het oude systeem arriveerde de Oculus Quest 2 enterprise SKU met een verlengde garantie van twee jaar, een jaar van het Oculus for Business-softwareplatform en premium-ondersteuning.

 

Zakelijke klanten kunnen hun headsets migreren naar de consumentenversie als ze geÔnteresseerd zijn om deel te nemen aan de komende bŤtaperiodes van Quest for Business. Er is ook de mogelijkheid om Oculus for Business gewoon te blijven gebruiken zonder enige wijzigingen, inclusief ondersteuning op ondernemingsniveau en garanties voor Oculus for Business in overeenstemming met de Enterprise Use Agreement van het bedrijf. Een uitgebreide FAQ zal worden gepubliceerd op de zakelijke website van het bedrijf, die een diepere uitleg zou moeten geven.

bron: https://www.roadtovr.com/facebook-quest-business-enterprise-reboot/

 

 

Update juni 2022:

Meta maakt VR-bril voor werk

Meta, het moederbedrijf van Facebook, heeft een nieuwe VR-bril (virtual reality bril) aangekondigd. De headset is nog krachtiger dan de oude Quest 2, maar is bedoeld voor werk en niet voor games. Volgens Meta wordt een sterkere VR-bril uitgebracht dan de Quest 2 onder de naam Project Cambria. Deze headset is gericht op werk en moet uiteindelijk je laptop vervangen in je werkopstelling. De virtual reality bril heeft een verbeterde ergonomie en full colour passthrough mixed reality om VR te laten samensmelten met de fysieke wereld. Meta werkt ook aan eye-tracking en face-tracking waardoor je avatar oogcontact en gezichtsuitdrukkingen kan maken, wat je gevoel van aanwezigheid drastisch verbetert. Meta komt met meer informatie over Project Cambria en maakt duidelijk dat dit onderdeel is van de huidige focus van het bedrijf: de metaverse.

Blogs Virtual Reality brillen


Hieronder de laatste blogs en informatie rondom virtual reality en VR-brillen.
www.vr-bril.info